Pomarančový koncentrát sa hlási o slovo

, Colosseum Foto: SITA

Južná Kórea sa stáva jedným z najväčších dovozcov amerického pomarančového džúsu. Do konca apríla dosiahol jeho import do krajiny 13,2 milióna galónov.

Za celý minulý rok bol dovoz 16,5 milióna galónov. V roku 2012 predstavoval 3 milióny. V tomto roku sa tak Kórea stáva druhým najväčším nakupujúcim pomarančovej šťavy po Kanade a to pred tromi rokmi bola na ôsmej pozícii.

Aprílové importy mrazeného pomarančového koncentrátu do Južnej Kórey v miliónoch galónov (zdroj:  FDC, WSJ)

Ďalší rast je očakávaný aj naďalej s tým, ako Spojené štáty a Južná Kórea v apríli vyriešili niektoré obchodné spory. Producenti pomarančového koncentrátu tento stav vítajú, pretože spotreba pomarančového džúsu v USA klesá. V poslednom desaťročí klesla spotreba na domácom trhu o 34 percent s tým, ako rastie obľuba energetických nápojov a ochutených vôd. Hlavným dôvodom pre rast ceny pomarančového koncentrátu je tak zatiaľ pokles produkcie spôsobený bakteriálnym ochorením pomarančovníkov, ktoré bránia dozrievaniu plodov pre ich predčasné opadávanie. Vďaka veľkému rozšíreniu tejto nákazy pestovatelia očakávajú, že úroda na Floride bude najmenšia za posledných 24 rokov.

Produkcia pomarančov na Floride v tisícoch boxov (zdroj:  Bloomberg)
Dovoz do Južnej Kórey je príležitosťou pre spracovateľov pomarančov na Floride, ale v kombinácii s už spomínaným ochorením pomarančovníkov, tiež zaujímavá príležitosť pre investorov. Kórea dováža predovšetkým mrazený pomarančový koncentrát, ktorý sa následne zmieša s vodou. Od začiatku tohto roka cena mrazeného pomarančového koncentrátu, ktorý sa obchoduje na burze Intercontinental Exchange (ICE), vzrástla o 17 percent na súčasných 165 USc za libru. Podľa niektorých analytikov by sa cena mohla dostať až ku 200 USc, čo by bolo po prvýkrát za posledné dva roky.

Cena futures kontraktu na mrazený pomarančový koncentrát neočistená o efekt rolovania v USc za libru (zdroj:  Colosseum a.s.)

Nárast kórejského dopytu neznamená, že by Kórejci začali piť viac pomarančového džúsu. Začali len viac nakupovať zo Spojených štátov. Do roku 2012 bola najväčším dodávateľom Brazília vďaka nižším výrobným nákladom. Obchodná dohoda medzi Južnou Kóreou a USA ale zrušila dovozné clá na rad výrobkov vrátane 54 percentuálny dane na americký pomarančový džús.

Podľa Michaela Sparksa, generálneho riaditeľa pestovateľskej spoločnosti Florida Citrus Mutual, by mohol vývoz do Južnej Kórey rásť až do budúceho roka.

 

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy