FIFA zvýšila odmeny: V Brazílii sa hrá o 576 miliónov dolárov

, E15 Foto: SITA

Medzi 32 tímov, ktoré sa na majstrovstvách sveta prebojovali, rozdelí o 37 percent viac ako pred štyrmi rokmi.

Futbal je stále najpopulárnejším svetovým športom a je to poznať aj podľa záujmu sponzorov a divákov. Vďaka tomu zarába, a FIFA si tak mohla dovoliť významne zvýšiť finančné odmeny. Zatiaľ čo na turnaji v Juhoafrickej republike sa hralo o 420 miliónov dolárov, tento rok je to už 576 miliónov dolárov.

Z toho budú profitovať ako jednotlivé futbalovej federácie, tak kluby. Celková zarobená suma samozrejme záleží na umiestnení v turnaji, každopádne FIFA zaručuje každému tímu minimálny príjem. Všetky mužstvá, ktoré sa na šampionát prebojovali, dostanú peniaze, ktoré majú vyrovnať náklady na prípravu. Zatiaľ čo v roku 2010 bola táto suma 500 tisíc dolárov, teraz je trojnásobná.

Ďalej dostanú všetky tímy peniaze za umiestnenie, a to vrátane tých, ktoré nepostúpia zo základnej skupiny. Ak sa celok neprebojuje do vyraďovacej fázy turnaja, patrí mu odmena osem miliónov dolárov. Najnižší príjem z účasti na majstrovstvách sveta je tak 9,5 milióna dolárov.

 Odmeny za umiestnenie na svetovom šampionáte (v miliónoch dolárov)
 víťaz 30
 porazený finalista 25
 bronz 22
 4. miesto 20
 vyradení vo štvrťfinále 14
 vyradení v osemfinále 9
 vradení v základnej skupine 8
zdroj: Reuters

FIFA na každom turnaji rozdeľuje určitú sumu aj klubom ako kompenzáciu za to, že majú kmeňového hráča v nominácii. Je to opatrenie pre prípad, ak by sa hráč na turnaji zranil a klub, ktorý ho platí, by nemohol nejakú dobu využívať jeho služby. Aj táto suma sa stále zvyšuje. Tento rok dosiahla  sedemdesiat miliónov dolárov. "Chceme, aby táto suma bola v budúcnosti ešte vyššia. Radi by sme sa dostali na sto miliónov dolárov," uviedol generálny sekretár FIFA Jérôme Valcke. Peniaze dostanú aj kluby, ktorých hráči sú v nominácii a vôbec sa nedostanú na ihrisko.

Na tomto turnaji FIFA vyplatí za každý deň účinkovania hráča 2800 dolárov. Obdobie, za ktoré patrí kompenzácia, začína dva týždne pred začiatkom šampionátu a končí deň po poslednom zápase na turnaji. Pre niekoho ten posledný deň môže byť po konci základnej skupiny, pre víťaza ten deň nastáva po finálovom zápase.  Napríklad tím, ktorý vypadne vo štvrťfinále, strávi na turnaji vrátane dvojtýždňovej prípravy 38 dní. Za každého hráča tak FIFA zaplatí ich klubom 106 400 dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy