Míňame viac ako Česi, nákupné centrá ale rastú u našich susedov

, ČTK Foto: SITA

Kým v Česku sa tento rok otvorí šesť nových nákupných centier, na Slovensku to budú len štyri. A to aj napriek tomu, že kúpna sila Čechov je teraz nižšia ako Slovákov.

"Kúpna sila na obyvateľa je v Čechách momentálne nižšie ako na Slovensku, a to hlavne z demografických dôvodov, slovenská populácia je totiž mladšia. Výsledkom je, že Slováci v obchodných centrách utrácajú v prepočte na obyvateľa viac ako Česi," informovala realitná poradenská spoločnosť Cushman & Wakefield.

Podľa aktuálnych štatistík sú celkové ročné výdavky jedného Čecha 205.650 korún (7500 eur), zatiaľ čo Slovák za 12 mesiacov minie 8000 eur (219.360 korún).

Nové centrá sa podľa Jána Kotrbáčka, vedúceho prenájmu maloobchodných priestorov v Cushman & Wakefield pre ČR a Slovensko, budú stavať ďalej. "Trh potrebuje prirodzenú obnovu nákupných plôch. Vedľa klasických obchodných centier budú vznikať predajné plochy na dopravných uzloch a menšie projekty, ktoré slúžia lokálnemu trhu," poznamenal Kotrbáček. Jedinou krajinou z regiónu, kde sa plánuje masívnejšie maloobchodné výstavba, aktuálne zostáva Poľsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy