Slovensko chce nakupovať vakcíny spoločne s ďalšími členmi EÚ

Vláda sa rozhodla podpísať Dohodu o spoločnom obstarávaní zdravotníckych protiopatrení.

Slovensko má záujem nakupovať vakcínu na pandemickú chrípku spolu s ďalšími krajinami Európskej únie. Vláda v stredu schválila podpísanie Dohody o spoločnom obstarávaní zdravotníckych protiopatrení. Verdikt padol deväť mesiacov po tom, čo kabinet rozhodol, že štát pandemické vakcíny proti chrípke vyrábať nebude. Dohoda sa má uzatvárať medzi členskými štátmi a Európskou komisiou, ide o dobrovoľný akt.

„Podpísanie dohody umožní Slovenskej republike zabezpečiť zdravotnícke protiopatrenia (pandemické vakcíny) a takýmto spôsobom zvýšiť pripravenosť Slovenskej republiky na pandémiu chrípky,“ konštatuje rezort zdravotníctva. Očakáva sa, že spoločné obstarávanie stlačí ceny vakcín nižšie a zároveň zaručí rovnomerný prístup k nim.

Dohodu za Slovensko by mala podpísať ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská ešte v júni na zasadnutí Rady EPSCO. Okrem pandemickej vakcíny proti chrípke bude môcť Slovensko nakupovať spoločne s ostatnými členmi EÚ aj rad ďalších očkovacích látok či liekov určených na boj so závažnými cezhraničnými ohrozeniami zdravia.

Európska komisia predpokladá, že tendre by mohli byť vyhlásené v druhej polovici toho roka a následne by mohli členské štáty podpisovať kontrakty. Podpísanie dohody nás však nezaväzuje zúčastňovať sa na každom obstarávaní.

Pandemická chrípka postihla Slovensko naposledy v období rokov 2009-2010. Očkovanie patrí medzi najefektívnejšie opatrenia, ako zmierniť jej dopad na spoločnosť. Podľa pôvodných zámerov malo byť Slovensko vo výrobe pandemických vakcín proti chrípke sebestačné, produkovať sa mali v Malackách. Štát investoval 20 mil. eur do technológií a výstavby pavilónu, nenašiel však žiadnu farmaceutickú firmu, ktorá by mala záujem o jeho prevádzkovanie. Projekt v Malackách tak vláda zastavila, zároveň investíciu do inej lokality, ktorá vyhovovala potenciálnym záujemcom, zamietla z dôvodu finančnej náročnosti. Pre nehospodárnosť pri výstavbe pavilónu v Malackách začala konať polícia, neefektívne vynakladanie s peniazmi konštatoval aj Najvyšší kontrolný úrad.

Súvisiace články

Aktuálne správy