Nálada veľkých výrobcov v Japonsku sa zhoršila

Ukazovateľ dôvery veľkých priemyselných výrobcov poklesol na mínus 13,9 bodu z úrovne mínus 12,5 bodu v predchádzajúcom kvartáli. Spoločnosti však v ďalšom štvrťroku očakávajú zlepšenie

Nálada veľkých japonských výrobcov sa v období medzi aprílom a júnom zhoršila. Zároveň však medzi júlom a septembrom očakávajú zlepšenie situácie. Je to náznak toho, že spoločnosti predpokladajú rýchle zotavenie sa po zvyšovaní sadzby dane z predaja. Ukazovateľ dôvery veľkých priemyselných výrobcov poklesol na mínus 13,9 bodu z úrovne mínus 12,5 bodu v predchádzajúcom kvartáli. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnilo japonské ministerstvo financií, spolu s vládnym kabinetom. Spoločnosti však predpokladajú, že v ďalšom štvrťroku sa hodnota indexu dostane na 16 bodov. Majú k tomu prispieť obnovené spotrebiteľské výdavky.

Prieskum taktiež ukázal, že spoločnosti majú pozitívnejší postoj ku kapitálovým výdavkom. To je dôležité pre hospodársky rast, pretože tieto výdavky so sebou prinášajú tvorbu pracovných miest. Spoločnosti plánujú, že v aktuálnom hospodárskom roku, ktorý sa začal v apríli zvýšia kapitálové výdavky o 10,8 %.

Sadzba dane z predaja sa od prvého apríla tohto roku zvýšila z 5 % na 8 %. Druhé zvyšovanie tejto sadzby je na pláne v októbri budúceho roka. Sadzba tejto dane by sa mala zvýšiť z 8 % na 10 %. Mnohé firmy ťažili z nárastu spotrebiteľských výdavkov, ktorý sa objavil ešte pred zvýšením sadzby dane z predaja na 8 %. Aprílové údaje ukázali, že spotrebiteľské výdavky po zvýšení sadzby zaznamenali najvýraznejší pokles za približne tri roky. Preto sa objavila neistota okolo toho, ako rýchlo sa spotreba zotaví.

Súvisiace články

Aktuálne správy