Rast čínskeho vývozu v máji výrazne zrýchlil, dovoz však klesol

Čínsky vývoz zaznamenal minulý mesiac výrazné zrýchlenie rastu, na druhej strane dovoz po raste v predchádzajúcom mesiaci klesol, čo naznačuje oslabovanie domáceho dopytu. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Čínsky colný úrad dnes oznámil, že vývoz vzrástol v máji 2014 medziročne o 7 % na 195,47 miliardy USD (143,29 miliardy eur) po 0,9-% raste v apríli a výraznom poklese vo februári a marci. Naopak, dovoz klesol o 1,6 % na 159,55 miliardy USD, pričom v apríli ešte zaznamenal rast o 0,8 %. Obchodný prebytok tak predstavoval 35,92 miliardy USD.
Podľa analytikov zo súkromného sektora čínska ekonomika bude pravdepodobne spomaľovať aj naďalej, keďže vplyv vládnych ministimulov na jej podporu postupne vyprcháva. V 1. kvartáli vzrástla čínska ekonomika medziročne o 7,4 % po 7,7-% raste v poslednom štvrťroku 2013. Vláda počíta s tým, že v tomto roku by ekonomika mala vzrásť o 7,5 %.
Situáciu by pomohol riešiť silnejší dopyt po čínskych výrobkoch na svetových trhoch, ktorý by čiastočne vykompenzoval oslabovanie domáceho dopytu. To by zmiernilo aj obavy z prípadného politicky citlivého rušenia pracovných miest v čínskom výrobnom sektore.

Súvisiace články

Aktuálne správy