Chceme väčšie práva pre cestujúcich v leteckej doprave

Predstavitelia Rady ministrov pre dopravu, telekomunikácie a energetiku dnes diskutovali v Luxemburgu o budúcnosti cestnej nákladnej dopravy a rozšírení práv pre cestujúcich v leteckej doprave. Slovensko na rokovaniach zastupoval štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko, ktorý je za to, aby cestujúci mali väčší komfort a väčšie práva v leteckej doprave.
„Aby sa jasne definovali tiež spoločné pravidlá pre cestujúcich i pre letecké spoločnosti a posilnil sa mechanizmus zaobchádzania so sťažnosťami,“ doplnil Palko. Výška náhrady v závislosti od vzdialenosti cesty a dĺžky meškania má byť podľa jeho slov stanovená spôsobom, aby bol vytvorený spravodlivý a zrozumiteľný systém, ktorý bude v prospech cestujúceho.
V prípade cestnej nákladnej dopravy v EÚ sa diskutovalo o stanovení najväčších prípustných rozmerov nákladných súprav a kontrola maximálnej povolenej hmotnosti. Zástupcovia slovenskej delegácie boli proti využívaniu súprav nad rámec súčasných povolených rozmerov, takzvaných megalinerov. „Slovensko má vážne výhrady voči širšiemu využívaniu týchto vozidiel v rámci medzinárodnej dopravy nielen z dôvodu negatívneho vplyvu na cesty, ale aj preto, že sa dlhodobo snažíme o presun nákladnej prepravy z ciest na železnice,“ vysvetlil Palko.
Na druhej strane, delegácia bola za využívanie aerodynamických kabín vozidiel, aby sa znížila spotreba pohonných látok a zmiernili sa následky dopravných nehôd. „V oblasti efektívnejšej kontroly nákladných vozidiel podporujeme zavedenie systémov zabudovaných do cestnej infraštruktúry, ktorá nebude vyžadovať ďalšie náklady na strane dopravcov,“ zdôraznil štátny tajomník.
Slovensko v Luxemburgu podporilo aj návrh smernice na zlepšenie sieťovej a informačnej bezpečnosti v EÚ. Na rokovaní ministrov krajín V4, ktoré predchádzalo zasadnutiu Rady ministrov, prezentoval Palko program ročného Predsedníctva Slovenska vo V4 v oblasti dopravy, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu. „Zameriame sa najmä na spoluprácu pri koordinovaní výstavby infraštruktúry, ako aj na spoločný postup krajín V4 pri politicky citlivých témach v EÚ,“ dodal Palko. Slovenská republika preberie predsedníctvo od 1. júla 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy