Britská ekonomika ožila a tempo jej rastu je viac vyvážené

Britská ekonomika ožila a tempo jej rastu je viac vyvážené. A zároveň miera inflácie klesla a kľúčové indikátory signalizujú, že zotavovanie hospodárstva naberá čoraz väčšiu dynamiku. Vláda by však mala „schladiť“ trh s bývaním a prijať opatrenia, ktoré udržia riskantné hypotéky na uzde. Uviedol Medzinárodný menový fond (MMF) v najnovšej hodnotiacej správe, z ktorej citujú agentúry Reuters a AP.
Podľa AP je výročné hodnotenie britskej ekonomickej stratégie optimistickejšie ako vlani, keď fond kritizoval konzervatívny londýnsky kabinet, že sa príliš sústredil na úsporné rozpočtové opatrenia a snaží sa čo najrýchlejšie skresať deficit na úkor hospodárskeho rastu.
V tohoročnej správe už MMF konštatuje, že ekonomika naberá tempo, ale objavilo sa aj pár signálov, ktoré poukazujú na možný vznik realitnej bubliny. Fond dodáva, že situácia na trhu s nehnuteľnosťami sa môže rýchlo zmeniť a banky by mali prestať poskytovať hypotéky, ktoré výrazne prevyšujú príjmy klientov, a tým aj možnosti splácania.
Britské ministerstvo financií a centrálna banka v tejto súvislosti uviedli, že pozorne sledujú vývoj na trhu s bývaním. Na hrozbu realitnej bubliny už Britániu upozornila aj Európska únia (EÚ) a Organizácia pre hospodársky rozvoj a spoluprácu (OECD).
Ceny domov na britských ostrovoch totiž za uplynulý rok stúpli o viac ako 11 %, čo je najstrmšie tempo rastu od globálnej finančnej krízy v roku 2008. A podľa ďalšieho z indikátorov, v máji 2014 vzrástli ceny domov v Británii najprudšie od roku 2002.
MMF preto vo svojej správe odporúča britským bankám, aby zaviedli limity pre výšku úveru vzhľadom na príjmy klientov. Dve z bánk – Lloyds Banking Group a Royal Bank of Scotland uviedli, že už prijali takéto opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy