Ekonomika eurozóny potrebuje pridať, aby dohnala svet

Hospodárstvo eurozóny stále potrebuje výrazne pridať, aby dohnalo ostatné veľké svetové ekonomiky. A balík opatrení, ktoré vo štvrtok (5.6.) predstavila Európska centrálna banka (ECB), by mu v tom mal pomôcť. Vyhlásil to dnes člen predstavenstva ECB a guvernér rakúskej centrálnej banky Ewald Nowotny, ktorého cituje agentúra Reuters.
Nový program ECB, ktorá chce ponúknuť rozsiahle a dlhodobé lacné úvery finančným ústavom v eurozóne, by mal pomôcť oživiť tok firemných úverov v regióne. Ale centrálna banka plánuje spustiť tento program až na jeseň.
ECB vo štvrtok znížila kľúčový úrok o 10 bázických bodov na nové rekordné minimum 0,15 % a predstavila sériu opatrení na podporu ekonomiky vrátane dlhodobých refinančných operácií (LTRO) vo výške 400 miliárd eur. Banka tiež upozornila, že v prípade potreby je pripravená podniknúť aj ďalšie kroky, aby zabránila deflácii.
Centrálna banka vo štvrtok zároveň revidovala smerom nadol svoju prognózu vývoja inflácie aj hospodárskeho rastu eurozóny v tomto roku. Podľa najnovšej predpovede ECB dosiahne priemerná miera inflácie v regióne, ktorý zaviedol euro, tento rok 0,7 %, a nie 1,1 %, ako banka očakávala ešte v marci. Odhaduje tiež, že v nasledujúcom roku 2015 sa tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne zrýchli na 1,1 % a v roku 2016 na 1,4 %.
ČO sa týka ekonomiky eurozóny, tá v tomto roku expanduje len o 1 % namiesto pôvodne očakávaných 1,2 %. V nasledujúcom roku ECB predpovedá menovej únii hospodársky rast na úrovni 1,7 % a v roku 2016 mierne zrýchlenie na 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy