Schodok obchodnej bilancie Francúzska v apríli klesol

Schodok zahranično-obchodnej bilancie Francúzska sa v apríli prekvapujúco znížil. Dôvodom však bol výrazný pokles importu, a nie rast exportu. To poukazuje na slabé spotrebiteľské výdavky. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnilo colné riaditeľstvo v Paríži.
Podľa najnovších údajov francúzskych colníkov sa obchodný deficit druhej najväčšej ekonomiky eurozóny po očistení od sezónnych vplyvov v apríli znížil na 3,93 miliardy eur z marcových 4,87 miliardy eur. Analytici pritom odhadovali, že sa naopak zvýši na 5 miliárd eur.
Zo štatistík tiež vyplýva, že hodnota importu do Francúzska v apríli prudko klesla na 39,9 miliardy eur zo 41,1 miliardy eur v marci tohto roka. Aj hodnota exportu sa v sledovanom mesiaci znížila, a to na 35,97 miliardy eur z marcových 36,23 miliardy eur.
Francúzske ministerstvo práce koncom mája informovalo, že počet nezamestnaných v krajine dosiahol nový rekord 3,36 milióna ľudí. A výdavky spotrebiteľov v apríli klesli medzimesačne o 0,3 % a medziročne o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy