Produkcia českého priemyslu v apríli vzrástla o 7,7 %

Produkcia českého priemyslu aj v apríli 2014 vzrástla medziročne o 7,7 %, a to najmä vďaka automobilkám a tiež stavebníctvu, ktorého výkon stúpol o 8 %. Informovali o tom české portály Patria.cz, MF Dnes a ihned.cz.
V porovnaní s marcom sa síce expanzia českého priemyslu aj stavebníctva v apríli o niečo spomalila, no stále dosahuje solídny rast. Na ilustráciu, v marci vzrástla produkcia priemyslu ako celku medziročne o 8,4 % a stavebníctva o 11,9 %.
„Priemyslu sa podľa očakávaní darilo aj v apríli. Prím opäť hrajú automobilky, ktorých výroba vzrástla o 16,5 %,“ uviedol analytik ČSOB Petr Dufek.
Trend z predchádzajúcich mesiacov sa tak podľa neho nemení. Veľkým firmám orientovaným na export sa vďaka inováciám darí využívať rastúci zahraničný dopyt na výraznú expanziu. A na to potrebujú nových ľudí, takže naberajú pracovníkov a zlepšujú tým aj situáciu na trhu práce.
Priaznivý je aj výhľad nových objednávok na produkty českého priemyslu, ktoré sa zvýšili medziročne o 14,7 %, pričom exportné objednávky stúpli o 16,4 % a domáce o 11,4 %.
V medzimesačnom porovnaní sa priemyselná výroba v Česku v apríli zvýšila o 1,1 %.
Ekonómovia odhadujú, že za celý tento rok by mohol výkon českého priemyslu vzrásť o 6 až 7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy