Čína podľa Svetovej banky splní svoj cieľ v oblasti rastu

Svetová banka predpokladá, že čínska ekonomika posilní o 7,6 % v tomto roku, no podľa jej odhadov by hospodársky rast v roku 2015 mohol spomaliť na 7,5 %. Cieľ Činy v oblasti hospodárskeho rastu na tento rok je 7,5 %

Čínska ekonomika pravdepodobne v tomto roku splní stanovený cieľ v oblasti hospodárskeho rastu, ktorý je vo výške 7,5 %. V piatok to vyhlásila Svetová banka. Uviedla však, že sa Čína musí držať rozpočtových reforiem a reforiem finančného sektora. „Vyhliadky, že rast by mohol klesnúť pod hranicu stanoveného vládneho cieľa, pravdepodobne naštartujú prispôsobivú rozpočtovú a monetárnu politiku,“ uviedla Svetová banka. „Tieto opatrenia by mali pomôcť čínskej ekonomike k dosiahnutiu cieľa v oblasti rastu vo výške okolo 7,5 % v roku 2014. To však pravdepodobne zvýrazní súčasnú nerovnováhu a zraniteľné miesta,“ uviedla Svetová banka.

Svetová banka predpokladá, že čínska ekonomika posilní o 7,6 % v tomto roku, no podľa jej odhadov by hospodársky rast v roku 2015 mohol spomaliť na 7,5 %. Podľa analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters by mala čínska ekonomika v tomto roku posilniť o 7,3 %. Čínska vláda pritom už signalizovala, že bude akceptovať pomalší hospodársky rast, keďže sa podujala na zmenu smerovania ekonomiky. Tá by sa mala viac opierať o domácu spotrebu a menšiu úlohu by mal hrať export a investície.

Svetová banka zároveň vyzýva Čínu na urýchlenie reforiem. „Odklady pri zavádzaní nadväzujúcich reforiem by mohli znamenať, že sa v krajine zachová nesprávne prerozdeľovanie zdrojov, oslabí sa zdravie bankového sektora a ohrozí sa udržateľnosť dlhu lokálnych vlád. Taktiež by rástli rozpočtové náklady reforiem,“ uviedla banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy