ECB revidovala prognózu pre ekonomiku eurozóny a predstavila LTRO

Európska centrálna banka (ECB) revidovala smerom nadol svoju prognózu vývoja inflácie aj hospodárskeho rastu eurozóny v tomto roku. Oznámil to dnes guvernér banky Mario Draghi. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
Podľa najnovšej predpovede ECB dosiahne priemerná miera inflácie v regióne, ktorý zaviedol euro, tento rok 0,7 %, a nie 1,1 %, ako banka očakávala ešte v marci. Až v nasledujúcom roku 2015 sa tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne zrýchli na 1,1 % a v roku 2016 na 1,4 %. V marci pritom ECB odhadovala, že v roku 2015 stúpne inflácia v menovej únii na 1,3 % a v ďalšom roku 2016 na 1,5 %.
Centrálna banka znížila aj svoj odhad rastu ekonomiky eurozóny v tomto roku na 1 % z pôvodne očakávaných 1,2 %. V nasledujúcom roku ECB predpovedá menovej únii hospodársky rast na úrovni 1,7 % a v roku 2016 mierne zrýchlenie na 1,8 %.
ECB dnes v súlade s očakávaniami uvoľnila svoju menovú politiku. Depozitná sadzba sa tak prvý raz dostala dokonca do negatívneho teritória. Dôvodom je práve dlhodobo nízka inflácia a pomalý rast ekonomiky.
Presnejšie, Rada guvernérov ECB na dnešnom zasadaní znížila kľúčový úrok o 10 bázických bodov na nové rekordné minimum 0,15 %. Depozitná sadzba klesla o 10 bázických bodov na -0,10 % a refinančná sadzba o 35 bázických bodov na 0,40 %.
Draghi dnes na tlačovej konferencii zároveň oznámil, že ECB ponúkne bankám v eurozóne lacné úvery prostredníctvom dlhodobých refinančných operácií (LTRO), aby začali viac požičiavať firmám a domácnostiam a podporili tak rast ekonomiky. Program má trvať štyri roky a ECB je pripravená poskytnúť bankám 400 miliárd eur.
Okrem toho ECB pripravuje nákup zabezpečených aktív v budúcnosti a zastaví sterilizáciu štátnych dlhopisov eurozóny, ktoré doteraz nakúpila.
Cieľom týchto opatrení je poskytnúť stimuly ekonomike, preto šéf ECB očakáva, že úroky zostanú rekordne nízke dlhší čas.

Súvisiace články

Aktuálne správy