Pokuty USA voči európskym bankám sú neúmerne vysoké

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem skritizoval výšku pokút zo strany Spojených štátov voči európskym bankám, pričom ich označil za "neúmerne vysoké".

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem skritizoval výšku pokút zo strany Spojených štátov voči európskym bankám, pričom ich označil za „neúmerne vysoké“. Informovala o tom agentúra Reuters.
Jeho vyhlásenie sa týkalo najmä najväčšej francúzskej banky BNP Paribas, ktorej v Spojených štátoch hrozí pokuta vyše 10 miliárd USD (7,34 miliardy eur) za dlhoročné porušovanie sankcií, ktoré USA uvalili na Irán, Sudán a Kubu. Predseda Euroskupiny sa tak postavil na stranu francúzskej vlády, ktorú navrhovaná výška pokuty pre BNP Paribas pobúrila.
„Pokuty pre finančné inštitúcie sú naozaj prehnané. Myslím si, že sú príliš vysoké a vôbec nie prospešné,“ vyhlásil šéf Euroskupiny, zoskupenia ministrov financií eurozóny, počas konferencie Inštitútu pre medzinárodné financie (IIF) v Londýne.
Francúzsky prezident Francois Hollande uviedol, že o plánovanej pokute pre BNP Paribas plánuje diskutovať s americkým prezidentom Barackom Obamom. Francúzsko navyše tento týždeň varovalo, že takýto krok zo strany USA môže ohroziť rokovania o dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy