ECB: Depozitná sadzba prvýkrát v histórii záporná!

, patria Foto:SITA

Podľa informácií z rokovania ECB sa bankári odhodlali na kroku, ktorý v histórii Európskej centrálnej banky, ale ani inej z hlavných svetových bánk, nemá obdobu.

Depozitná sadzba bola znížená z nuly na -0,10 percenta. Popri tom bola hlavná sadzba znížená rovnako o 10 bodov na 0,15 percenta. Pokles depozitnej sadzby je podľa očakávania, pri hlavnej refinančnej sadzbe trh podľa konsenzu čakal pokles mierne väčší, na 0,10 percenta. Lenže zároveň banka dodala, že ďalšie menovopolitické opatrenia oznámi neskôr. Len pri znížení sadzieb teda nezostane a euro tak reaguje prepadom, voči doláru.

Čo znamená negatívna depozitná sadzba? Rozhodne to nie je krok, ktorý by patril k bežným nástrojom. Janet Yellenová, predsedkyňa Federálneho rezervného systému je presvedčená, že čím bližšie sa depozitná sadzba dostane k nule, tým väčšia je pravdepodobnosť zmätku na finančných trhoch. Týmto argumentuje prečo Fed, na rozdiel od ECB, platí úrok 0,25 percenta za peniaze, ktoré sú v rezervnom systéme zaparkované.

Od roku 2012 sa držala depozitná sadzba v eurozóne na 0 percentách, pohyb v negatívnom teritóriu znamená, že za parkovanie peňazí budú banky centrálnej banke platiť. Tento krok nie je úplne známy, Švédi to už vyskúšali po dobu 14 mesiacov medzi rokmi 2009 a 2010. Aj Dáni v júli 2012, aj keď v ich prípade to bola len ochrana výmenného kurzu.

Teória negatívnej depozitnej sadzby predpokladá, že zlacnejú pôžičky pre firmy a domácnosti. Ale príklad z Dánska poukázal na skutočnosť, že banky sa nemusia odhodlať preniesť svoje nové náklady na zákazníkov, lebo sa boja straty klientov. Musíme uznať, že šlo o celkom oprávnené obavy. V takomto prípade sa až priveľmi zúžil rozdiel medzi úrokom pri úverovaním a depozitným  úrokom, čo sa premietne do zníženia ziskovosti bankového systému. A klesajúca ziskovosť bánk ich len odrádza od poskytovania úverov.

Rozhodnutie ECB je však pozitívnou správou pre dlhopisy v eurozóne. Krátke výnosy v Nemecku príliš priestoru k poklesu nemajú a skôr by mohli držať nízke hodnoty, pre výnosy na periférii je však uvoľnenie politiky impulzom k poklesu.

Veľmi zjednodušene povedané sa ECB domnieva, že nízka inflácia je príčinou pomalého hospodárskeho rastu. Preto chce zápornými úrokovými sadzbami vyvolať infláciu vyššiu. Nízka inflácia však môže byť aj dôsledok pomalého hospodárskeho rastu a dozvuky krízy. Aj keď dnes ekonomika rastie vďaka podnikovému sektoru, ľudia nie sú zatiaľ ochotní utrácať viac z dvoch dôvodov. Buď nemajú čo, alebo sa poučili z krízy a odkladajú si na horšie časy. Problémom je ale zadlženosť južných štátov. ECB neprirodzeným znížením úrokovej sadzby do mínusu vlastne odkladá riešenie tejto otázky tým, že krajinám zadlžovanie ešte viac zlacňuje. Za normálnych okolností by niekomu , kto sa topí v dlhoch už nikto nepožičal, alebo by si za podstúpené riziko nechal zaplatiť pekne vysoký úrok. Ale ako sa zdá, ECB začala vysoké zadlženie považovať za normálne.

Až sa ekonomický rast ešte viac zrýchli, čo by mohlo byť otázkou dvoch troch rokov, spotrebitelia začnú viac míňať a cenový rast sa zrýchli. ECB na to zareaguje zvýšením úrokových sadzieb. Náhle vysoké úrokové sadzby znemožnia zadlženým krajinám ďalej si požičiavať na svoj chod a ceny akcií a dlhopisov sa rýchlo prepadnú. Tým pádom sa dlhová kríza do niektorých krajín môže vrátiť.   

 

Z tlačovej konferencie Maria Draghiho vyberáme:

– V snahe o dosiahnutie cenovej stability sme sa dnes rozhodli predstaviť sériu opatrení, ktoré prispejú k tomu, aby banky viac začali požičiavať peniaze, a podporili tak reálnu ekonomiku.
– Hlavná úroková sadzba na súčasnej úrovni zostane dlhšiu dobu.
– Ak to bude nevyhnutné, sme pripravení na ďalšie uvoľňovanie menovej politiky.
– Zníženie úrokových sadzieb vojde do platnosti 11. júna 2014.
– V septembri a decembri tohto roka ECB spustí dve kolá LTRO, zatiaľ na ne vyhradia 400 miliárd eur.
– Ďalej odštartujeme proces prípravy na možné spustenie priamych nákupov aktív v rámci programu ABS (program nákupu krytých cenných papierov) .
– Očakávame nižší rast HDP v roku 2014 a vyšší v roku 2015. Rovnako tak znižujeme svoj ​​výhľad na rast inflácie v rokoch 2014 až 2016.
– Pre tento rok očakávame spomalenie rastu HDP eurozóny na 2,5 % z 3 % v roku 2013.
– V rokoch 2015 a 2016 potom očakávame ďalšie spomalenie rastu ekonomiky eurozóny na 2,3 %, respektíve 1,9 % .
– Zadlženie verejného sektora eurozóny by podľa našich predpokladov tento rok malo dosiahnuť 93,4 % HDP.
– Európske banky budú musieť vytvárať nové reporty, prostredníctvom ktorých bude môcť ECB posúdiť, ako sú nové programy využívané.
– Nevidím známky deflácie, žiadne negatívna špirála sa nerozvíja v tomto regióne. Domácnosti neodkladajú svoje nákupy, ktoré by boli dôkazom deflácie.
– ECB nereaguje na nebezpečenstvo deflácie, ale príliš dlhú nízku infláciu.
– Dohodnuté kroky slúžia na dosiahnutie troch cieľov: uvoľnenie menových podmienok, zlepšenie transmisie menovej politiky, uistenie trhu o tom, že sme ochotní nasadiť aj netradičné nástroje.
– S rozsiahlymi nákupmi dlhopisov sme neskončili.
ECB podľa Drahiho "nie je celkom" spokojná s postupom politických reforiem v Európe.
– Na už obvyklú nepríjemnú otázku, týkajúcu sa rozdielnosti názorov v súvislosti s rozhodnutím Draghi povedal, že rada bola jednotná, zdôraznil, že pri tak vážnom rozhodnutí to svedčí o obrovskej obetavosti.

ECB chce znížením sadzieb bojovať s klesajúcou infláciou, ktorá sa v poslednom mesiaci na medziročnej báze scvrkla na 0,5 %. Banka si pritom stanovila 2 % cieľ, ktorého chce za každú cenu dosiahnuť. Kroky ECB majú okrem iného prispieť k oslabeniu eura, čo by malo prospieť európskym exportérom.

Medziročná expanzia ekonomiky eurozóny v prvom štvrťroku podľa predbežných májových dát zrýchlila na 0,9 % z 0,5 % v posledných troch mesiacoch minulého roka. Čakal sa rast HDP o 1,1%. Medzikvartálne HDP vzrástol o 0,2 % pri očakávaní rastu o 0,4 % po 0,2 % v predchádzajúcom štvrťroku.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy