Hollande na summite G7 kritizoval americké sankcie voči banke BNP Paribas

Francúzsky prezident Francois Hollande počas vystúpenia na summite G7 v Bruseli varoval proti "nekalým" sankciám zo strany USA voči francúzskej bankovej inštitúcii BNP Paribas.

Francúzsky prezident Francois Hollande počas vystúpenia na summite G7 v Bruseli varoval proti „nekalým“ sankciám zo strany USA voči francúzskej bankovej inštitúcii BNP Paribas. Upozornil, že tieto sankcie by mohli destabilizovať celú eurozónu.
Hollande na tlačovej konferencii po prvom dni summitu G7 uviedol, že si váži americký justičný systém, ale na druhej strane by si Washington mal uvedomiť dôležitosť partnerstva medzi Francúzskom a Spojenými štátmi, nakoľko sú obe strany zapojené aj do ďalších diskusií a dôležitý je princíp reciprocity.
Hollande v tejto súvislosti upozornil najmä na prebiehajúce rokovania o Transatlantickej dohode medzi USA a EÚ o voľnom obchode (TTIP).
Francúzsky prezident dodal, že má v úmysle hovoriť o tejto záležitosti s americkým prezidentom Barackom Obamom ešte dnes večer počas jeho prijatia v Elyzejskom paláci v rámci osláv vylodenia spojencov v Normandii.
Francúzsku bankovú skupinu Američania obviňujú z toho, že vykonávala transakcie s krajinami, na ktoré bolo uvalené embargo, napríklad so Sudánom či Iránom. Podľa medializovaných správ banke hrozí pokuta vyše 10 miliárd USD (7,34 miliardy eur) a tiež dočasné pozastavenie jej činnosti v Spojených štátoch.
„Sankcie proti prvej francúzskej banke, ale aj proti poprednej banke v eurozóne v takejto výške, ak máme uveriť špekuláciám, by mohli mať ekonomické a finančné dôsledky pre celú eurozónu,“ varoval Hollande.
Tlačová agentúra Belga dnes pripomenula, že dôsledky finančných sankcií voči BNP Paribas, ktorá je silne zakotvená aj v Belgicku, by sa podľa Hollanda mohli rozšíriť aj na ostatné banky v eurozóne, čo by mohlo spochybniť silu európskeho finančného systému.

Súvisiace články

Aktuálne správy