J&T predali bývalé sídlo IPB v centre Prahy, kúpili ho Rusi

, E15 Foto: SITA

Skupine J&T sa takmer po dvoch rokoch podarilo predať bývalé sídlo Investičnej a poštovej banky v Prahe na Senovážnem námestí. Novým majiteľom sa stala ruská skupina UralNefteGazStroj. A rovnako ako slovenskí finančníci mieni niekdajší Cukrovarnícky palác prestavať na luxusný hotel. Denníku E15 to potvrdil ruský investor.

"Projekt by sme chceli začať najneskôr budúci rok," uviedol zástupca nového majiteľa. Rusi teraz analyzujú pôvodný projekt a riešia, nakoľko sa ho budú držať. A hľadajú prevádzkovateľa hotela. Za koľko východoeurópski investori palác kúpili, si nechali pre seba. Transakciu nekomentovala ani J&T. Noví majitelia ani nepovedali, koľko dajú do prestavby budovy. Keď skupina J&T v roku 2008 slávnostne predstavila projekt hotela, ktorého neskôr vycúvala, vyčíslila investíciu na 61 miliónov eur.

Kto presne je na Senovážnem námestí novým domácim, nie je jasné. Český zástupca spoločnosti UralNefteGazStroj, ktorý sa ozval po zaslaní otázok do firemnej centrály v Moskve, si meno uviesť neželal. Podľa ruských médií je s podnikom spojený podnikateľ a finančník Vladimír Karamanov.

Podľa ľudí z realitnej branže ďalší hotelový projekt v centre Prahy šancu má. "Plánovaný hotel bude určite ťažiť z výbornej polohy. Avšak vzhľadom k veľkej konkurencii bude nevyhnutné, aby na trh prišiel s niečím novým, čo by ho odlíšilo od ostatných," komentoval projekt vedúci oddelenia oceňovania nehnuteľností v poradenskej spoločnosti JLL Robert Brydone.

UralNefteGazStroj je firma, ktorá sa v Rusku podľa informácií na svojom webe zaoberá hlavne výstavbou infraštruktúry pre prevádzkovateľa ťažby ropy a plynu. Firma založená v roku 2002 má podľa vlastných údajov 1500 zamestnancov. Palác, ktorý ruská firma kúpila, je postavený krátko pred prvou svetovou vojnou a navrhli ho architekti Theodor Fischer a Josef Zasche. O výzdobu stavby sa postaral nemecký sochár Franz Metzner. Po vpáde sovietskych vojsk v auguste 1968 v budove provizórne zasadal československý parlament.

J&T kúpila palác v roku 2006 od ČSOB, ktorá k nemu pre zmenu prišla prevzatím skrachovanej IPB. Práve v tejto budove sa v roku 2000 uskutočnila legendárny policajná akcia, pri ktorej kukláčske komando so samopalmi sprevádzalo do sídla IPB núteného správcu. Tento rok na jar bolo podľa údajov  JLL v Prahe 339 hotelov. Štyri päťhviezdičkové hotely tvorili z tejto kapacity viac ako polovicu. Konzultanti očakávajú, že si hotelový trh tento rok udrží rast, uzatvára portál.

Súvisiace články

Aktuálne správy