Pokles zásob v USA a konflikt na Ukrajine zvýšil cenu WTI nad 103 USD/barel

Cena americkej ropy vzrástla nad 103 USD za barel (159 litrov) potom, ako trhy zareagovali na správu z USA, že zásoby ropy za minulý týždeň výrazne klesli, ako aj na informácie o ďalších bojoch na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AP.
Americký ropný inštitút uviedol, že zásoby ropy v USA klesli minulý týždeň o 1,4 milióna barelov. Ak tento údaj potvrdí dnes americké ministerstvo energetiky, bude to ďalší signál, že dopyt po komodite v najväčšej ekonomike sveta rastie. Na východe Ukrajiny sa medzitým zintenzívnili boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami a navyše, opäť sa zhoršila situácia v Líbyi, pričom ešte nedávno sa očakávalo, že krajina by mohla zvýšiť vývoz ropy.
Cena ľahkej americkej ropy WTI s dodávkou v júli vzrástla v popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 60 centov na 103,26 USD (75,78 eura) za barel. Na záver utorkového obchodovania (3. júna) sa cena WTI zvýšila o 19 centov a uzatvorila na úrovni 102,66 USD/barel.
Rast zaznamenala aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Tá sa zvýšila o 42 centov na 109,24 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy