Slovenskej ekonomike pomohlo aj oživenie spotreby domácností

Hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska sa v 1. štvrťroku tohto roka zvýšil na 2,4 % z 1,5 % vo štvrtom štvrťroku roku 2013. Ekonomický rast Slovenska potiahli svojou spotrebou aj domácnosti. Vo svojom komentári to uviedli analytici Národnej banky Slovenska (NBS).
Podľa analytikov oživenie v krajinách, ktoré patria medzi obchodných partnerov Slovenska, pomohlo aj exportnej výkonnosti slovenskej ekonomiky. „Slovenskí exportéri si aj v 1. štvrťroku 2014 pripísali trhové podiely, aj keď v nižšom rozsahu ako predchádzajúci štvrťrok a pravdepodobne iba na trhu s motorovými vozidlami a ich príslušenstvom,“ uviedli analytici v komentári.
Rast slovenskej ekonomiky však nebol založený iba na exporte. Ekonomike pomohlo aj oživenie spotreby slovenských domácností. „Po vyše piatich rokoch odkladania spotreby a občasného váhavého zvýšenia spotrebných výdavkov došlo k obratu a domácnosti konečne viditeľne zvýšili svoju spotrebu a prispeli k rastu HDP o 0,5 percentuálneho bodu (p.b.),“ skonštatovali analytici NBS. Pod vyššiu spotrebu občanov sa podpísala nižšia inflácia, ako aj zvýšenie príjmov zo zamestnania. Preto domácnosti neboli podľa analytikov nútené siahať na svoje úspory, aby nimi pokryli zvýšenú spotrebu. „Domácnosti pravdepodobne ušetrili na nákupoch lacnejších potravín, čím im vznikol priestor na nákupy iných tovarov služieb,“ uviedli analytici.
Vládna spotreba tiež prispela k rastu domáceho dopytu, najmä v dôsledku odmien zamestnancov a úhrad zdravotných poisťovní. „Domáci dopyt by bol ešte vyšší, nebyť medzikvartálneho poklesu investícií kvôli bázickému efektu vysokej porovnávacej základne v poslednom štvrťroku 2013. Investície tak stiahli rast HDP o 0,3 p.b.,“ zdôvodnili analytici národnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy