Škótom hrozí v prvom roku nezávislosti dvojnásobný deficit oproti Británii

Škótsko sa v prípade odhlasovania nezávislosti pravdepodobne nevyhne v prvom roku svojej samostatnosti zvyšovaniu daní alebo znižovaniu verejných výdavkov, ak bude chcieť zachovať svoje verejné financie na udržateľnej úrovni. Uviedol to v dnes zverejnenej správe nezávislý Inštitút pre fiškálne štúdie (IFS). Informovali o tom agentúra Reuters a na svojej internetovej stránke denník The Guardian.
IFS zvýšil svoju prognózu škótskeho rozpočtového deficitu pre očakávaný prvý finančný rok nezávislého Škótska, teda rok 2016/2017, z 5,2 % na 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Deficit Británie sa očakáva na úrovni 2,4 % HDP. Ako dôvod IFS uviedol nedávnu prognózu Úradu pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR), v rámci ktorej úrad znížil odhad príjmov z ťažby ropy.
Britská vláda často cituje prognózy IFS a najnovšie odhady ešte viac posilnia jej argumenty, že Škótom bude lepšie, ak ich krajina zostane súčasťou Británie.
Škóti budú o nezávislosti hlasovať 18. septembra, pričom škótska a britská vláda prezentujú úplne odlišné názory na vývoj ekonomiky Škótska v prípade, že by jeho obyvatelia hlasovali za nezávislosť. Podľa Londýna, ale aj niektorých veľkých firiem, sa ekonomická situácia podstatne zhorší, zatiaľ čo škótska vláda očakáva zvýšenie príjmov do štátneho rozpočtu vďaka veľkému počtu ropných ložísk, ktoré sa nachádzajú v škótskych vodách.
Londýn a viacerí ekonómovia na jednej strane a Edinburgh na strane druhej sa nevedia zhodnúť najmä na rozsahu príjmov z ťažby ropy. Podľa IFS sa pritom na príjmoch z ropy do budúcnosti nedá príliš stavať, nakoľko ide o dosť nestabilný zdroj. To potvrdili aj najnovšie prognózy OBR, ktoré poukazujú na pokles príjmov. A v dlhodobom horizonte by predpokladaný pokles príjmov z ťažby ropy znamenal podstatne väčší problém pre nezávislé Škótsko než pre Britániu.

Súvisiace články

Aktuálne správy