Stane sa z Európy robotia veľmoc?

, EurActiv;hir24 Foto: SITA

Najväčší svetový projekt zameraný na civilný výskum a inovácie spustila Európska komisia pod označením SPARC. Ide o spoluprácu Európskej komisie a siete takmer 200 spoločností a výskumných organizácií združených do euRobotics. V nasledujúcich rokoch plánujú spoločne investovať 2,8 miliardy eur.

Komisia si zobrala za cieľ, aby sa Európska únia stala v roku 2020 kľúčovým hráčom v tomto segmente, ktorý by mal podľa predpokladov generovať ročný obrat okolo  60 miliárd eur. EÚ by si mala podľa plánov ukrojiť 42 percent z tohto koláča. Brusel dúfa, že by sa tým dokázalo vytvoriť takmer štvrť milióna nových pracovných miest na európskom kontinente.

Roboti dokážu oveľa viac než len nahrádzať ľudí. "Robia často veci, ktoré ľudia nemôžu alebo nechcú robiť. Zlepšujú kvalitu našich životov aj ich bezpečnosť. Integrácia robotov do európskeho priemyslu pomáha vytvárať a udržiavať pracovné miesta,“ zdôraznia Neelie Kroesová, holandská členka rady pre digitálnu agendu. "Európa musí byť výrobcom a nie iba spotrebiteľom robotov,“ vyhlásila na mníchovskej konferencii Automatica 2014. Členské štáty únie dnes pokrývajú 32 % svetového trhu s robotmi.

Podľa prezentácie by projekt okrem priemyslu zahŕňal aj poľnohospodárstvo, zdravotníctvo, dopravu, verejnú bezpečnosť a dostal by sa aj do domácnosti. Podľa Komisie by mohli roboti slúžiť sestrám v nemocniciach, mohli b byť nasadené na nebezpečnú prácu v elektrárňach či vyčerpávajúcu v poľnohospodárstve. "Robotické riešenia automatizácie sú nevyhnutné na prekonanie najnaliehavejších spoločenských problémov – od demografických zmien, cez mobilitu až po udržateľnú výrobu,“ hovorí predseda euRobotics Bernd Liepert.

Európska komisia by do projektu mala prispieť sumou 700 miliónov eru, väčšiu časť, až 2,1 miliardy eur by mali dať výskumné inštitúcie a organizácie sústredené v euRobotics. Zástupcovia EÚ veria, že robotika firmám poskytne konkurenčnú výhodu, umožní aj naďalej vyrábať v Európe a zabráni tak presunom prevádzok do krajín s nižšími nákladmi. Projekt SPARC je otvorený všetkým európskym spoločnostiam a výskumným organizáciám. Spoločne by mali vytvoriť relevantnú vedeckú základňu. Technickú výhodu následne súkromný sektor premietne do hospodárskeho rastu, dúfa Európska komisia.

Prostredníctvom siete euRobotics je do európskeho projektu zapojená aj košická priemyselná spoločnosť ZTS VVÚ. V Košiciach má robotika oporu v tamojšom Centre pre inteligentné technológie, ktoré vzniklo už v roku 1995. "Naše laboratórium má dobré priestorové podmienky, aj vybavenosť. Máme vynikajúcu prístrojovú infraštruktúru. Keď boli od nás dvaja študenti v Japonsku, tvrdili, že my máme lepšie podmienky ako oni,“ uviedol v minulosti pre EurActiv.sk profesor Technickej univerzity Peter Sinčák.

Súvisiace články

Aktuálne správy