Kabinet schválil návrh zákona o príspevku z eurofondov

Návrh zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov upravuje riadiace, implementačné a kontrolné mechanizmy v podmienkach SR. Súvisí to so zmenami viacerých pravidiel využívania eurofondov, ktoré obsahujú nové nariadenia Európskej únie pre nové programové obdobie 2014 až 2020.

Návrh zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorý v stredu schválila vláda, upravuje riadiace, implementačné a kontrolné mechanizmy v podmienkach SR. Dôvodom schválenia navrhovaného zákona sú zmeny viacerých pravidiel využívania eurofondov, ktoré obsahujú nové nariadenia Európskej únie (EÚ) pre nové programové obdobie 2014 až 2020.

„Návrh zákona určuje postavenie a právomoci jednotlivých orgánov v procese využívania príspevkov z fondov Európskej únie, základné princípy riadenia a kontroly a procesné ustanovenia pri rozhodovaní o žiadosti,“ vyplýva z predkladacej správy. Navrhovaný zákon tiež upravuje konflikt záujmov pri poskytovaní pomoci z eurofondov. Účinnosť zákona je navrhnutá na 1. novembra, okrem ustanovení súvisiacich s vysporiadaním finančných vzťahov a správou pohľadávok, ktoré by mali nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015.

Súčasťou návrhu zákona sú novely súvisiacich právnych predpisov. V zákone o finančnej kontrole a vnútornom audite sa majú zmeniť ustanovenia o kontrole poskytovania finančných prostriedkov zo zdrojov EÚ v rokoch 2014 až 2020. „Návrh vychádzajúci z potreby aplikačnej praxe umožňuje orgánom verejnej správy SR pri vykonávaní predbežnej finančnej kontroly vykonať kontrolu na mieste u osoby, ktorej sa majú poskytnúť verejné prostriedky, alebo sa jej verejné prostriedky už poskytli,“ uvádza dôvodová správa k návrhu zákona. Takto by mali byť zabezpečené efektívne vykonávanie ex ante kontroly a dôkladnejšia ochrana verejných prostriedkov.

V zákone o pomoci a podpore poskytovanej z fondov Európskeho spoločenstva je zas navrhnutá relevantná úprava poskytovania európskych prostriedkov pre programové obdobie 2007 až 2013. Dôvodom novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy sú zmeny finančných tokov a potreba efektívnejšieho čerpania eurofondov v novom programovom období 2014 až 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy