Horná hranica príjmu na hypotéku pre mladých sa od 1. júla 2014 zníži

Mzdový strop na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od 1. júla tohto roka zníži zo súčasných 1153,10 eura na 1067,30 eura. „Mladí, ktorí rozmýšľajú nad vlastnou strechou nad hlavou a zmestia sa do súčasného vyššie stanoveného stropu, však môžu o zvýhodnenú hypotéku ešte stále požiadať. Do konca tohto mesiaca platí súčasný vyšší strop,“ uviedla v správe pre médiá hovorkyňa ČSOB banky Zuzana Eliášová.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR každý štvrťrok zverejňuje priemernú mzdu v národnom hospodárstve, od ktorej sa odvíja aj horná hranica príjmu pre žiadateľov o zvýhodnenú hypotéku pre mladých. Horný limit na jej získanie je vo výške 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Banky tak odporúčajú klientom, aby pravidelne sledovali meniacu sa výšku príjmových hraníc. Pri dvojiciach sa totiž horná hranica príjmu na získanie hypotéky zdvojnásobí.
Hypotéku pre mladých si môžu zobrať ľudia vo veku od 18 do 35 rokov, rozhodujúci je vek ku dňu podania žiadosti. Priemerný príjem v predchádzajúcom roku nesmie presahovať stanovenú hranicu. Príspevok sa žiadateľom poskytuje na prvých päť rokov splácania, najviac však zo sumy 50.000 eur. Úroková sadzba sa znižuje o 3 %, dve percentá dotuje klientovi štát a jedno percento banka. Do posudzovania nároku na štátny príspevok sa nezapočítavajú napríklad diéty, výživné alebo štipendium doktoranda.

Súvisiace články

Aktuálne správy