Do práce na bicykli: Za každý kilometer 25 centov k výplate!

, LeMonde Foto: SITA

Francúzske ministerstvo dopravy spustilo pilotný projekt s dvadsiatkou firiem a zhruba desiatimi tisícami zamestnancov s cieľom znížiť v mestách počty áut v dopravnej špičke. Informoval o tom blog francúzskeho denníka Le Monde.

Ak zamestnanec býva šesť kilometrov od práce a denne by išiel tam aj späť na bicykli, zarobil by tak za dvadsať pracovných dní v mesiaci 60 eur navyše.

Do pilotného projektu sa zatiaľ dobrovoľne zapojilo dvadsať spoločností, ktoré sa zaviazali takzvanú "kilometrovú náhradu" platiť. Väčšina z nich sú malé firmy, ale nájdeme tu aj poisťovňu MMA so 6 400 zamestnancami a jednu banka z Normandie s 1 950 pracovníkmi.

Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách a znížiť znečistenie ovzdušia. Ľudia môžu kombinovať bicykel s hromadnou dopravou. "Veríme, že sa bicykel stane bežným dopravným prostriedkom pre väčšinu ľudí. Preto sme prišli s iniciatívou, ako podporiť tento ekologický a dynamický spôsob dopravy," uviedol francúzsky minister dopravy Frédéric Cuvillier v pondelňajšej tlačovej správe.

Pilotný projekt bude trvať šesť mesiacov, na konci roka ho vyhodnotia a rozhodnú o jeho druhej fáze.

Súvisiace články

Aktuálne správy