Nemecko chce údajne prevziať podiel v Alstome

Nemecká vláda uvažuje, že využije štátnu rozvojovú banku na kúpu podielu vo francúzskom koncerne Alstom v prípade, že by v súboji o energetické aktíva francúzskej firmy zvíťazil nemecký konglomerát Siemens. Uviedla to dnes agentúra Bloomberg, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje. Nemecké ministerstvo financií však takéto úvahy poprelo.
O energetické aktíva Alstomu má veľký záujem americký General Electric (GE), ktorý koncom mája vylepšil pôvodnú ponuku, keďže tá sa francúzskej vláde nepáčila, pričom súčasťou novej ponuky bol prísľub zvýšenia počtu pracovných miest. O aktíva má záujem aj Siemens, ktorý však ešte musí podať oficiálnu ponuku. Firma oznámila, že formálnu ponuku predloží do 16. júna.
Podľa Bloombergu, ktorý sa odvolal na nemenované zdroje blízke informáciám, by štátna rozvojová banka KfW v prípade uprednostnenia Siemensu aktíva Alstomu kúpila. Tento plán však bude závisieť aj od toho, či francúzska vláda odkúpi rovnaký podiel v Alstome od spoločnosti Bouygues, dodali zdroje.
Ale nemecké ministerstvo financií tieto plány poprelo. „O takomto pláne nemáme žiadne informácie,“ uviedla pre agentúru Reuters hovorkyňa ministerstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy