Alitalia príde zhruba o pätinu zamestnancov po vytvorení aliancie s EA

Talianske aerolínie Alitalia prídu zhruba o pätinu z doterajších 12.800 zamestnancov po vytvorení aliancie s leteckou spoločnosťou Etihad Airways (EA) zo Spojených arabských emirátov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na odhad talianskeho ministra práce Giuliana Polettiho.
Etihad Airways v nedeľu (1.6.) oznámila, že plánuje investovať do stratových talianskych aerolínií. Detaily svojho plánu arabská spoločnosť nezverejnila, ale talianske médiá špekulujú, že kúpi menej ako 50 % akcií Alitalia a výška investície neprekročí 600 miliónov eur.
Podľa ministra Polettiho na presnom počte zrušených pracovných miest sa musia aerolínie dohodnúť s odbormi. Dodal, že vláda v Ríme je ochotná ponúknuť sociálny program pre tých zamestnancov, ktorí prídu o miesto.
Alitalia už od roku 2002 zápasí so stratami a nedokáže sa dostať z červených čísiel. Aerolínie môže zachrániť pred krachom len zahraničný investor. Podľa ostatných známych hospodárskych výsledkov Alitalia vykázala za prvých deväť mesiacov 2013 stratu pred zdanením vo výške 162 miliónov eur. To je viac, ako strata 119 miliónov eur v období január-september 2012.
Predstavenstvo talianskych aerolínií sa zíde v piatok 6. júna, aby prerokovalo ponuku spoločnosti Etihad a odsúhlasilo správu o hospodárskych výsledkoch za rok 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy