Záväzok Obamovej administratívy: Dáme miliardu dolárov na obranu Európy

, E15 Foto: SITA

Americký prezident Barack Obama chystá posilnenie vojenskej prítomnosti USA v Európe. Spojené štáty chcú na operáciu vyčleniť miliardu dolárov, oznámil Biely dom.

"Fond pre zaistenie Európy", z ktorého budú operácie financované, Obama predstaví počas svojej dnešnej návštevy v Poľsku. Peniaze majú byť súčasťou zámorského rezervného operačného fondu – vojnového fondu, z ktorého USA čerpajú peniaze pre operácie v Iraku a Afganistane. Využitie prostriedkov ale musí najprv schváliť Kongres.

"Prehodnocujeme našu vojenskú prítomnosť v Európe vo svetle nových bezpečnostných výziev na európskom kontinente,“ uviedol Biely dom. "Tieto snahy nepôjdu na úkor iných obranných priorít ako je náš záväzok týkajúci sa znovunastolenia rovnováhy v ázijsko – tichomorskej oblasti."

Peniaze by mali byť určené na zvýšenie počtu vojenských cvičení, najrôznejšie výcvikové misie a taktiež trvalé nasadenie pozemných a leteckých síl na kontinente. Už teraz je zrejmé, že pôjde o najväčší doterajší záväzok Obamovej administratívy voči Európe.

Obama sa v Poľsku zúčastní 25. výročia prvých čiastočne slobodných volieb v Poľsku v roku 1989, ktoré viedli k pádu komunizmu. Pri tej príležitosti sa stretne s desiatkou prezidentov členských štátov NATO zo strednej a východnej Európy. Do Varšavy pricestoval aj nedávno zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko. S Obamom bude rokovať o situácii vo svojej krajine.

Kvôli situácii na Ukrajine už Spojené štáty do Poľska na cvičenie vyslali stíhačky F – 16. Do susednej Litvy, ktorá nemá vlastné bojové letectvo, zamierili americké lietadlá F – 15. USA tiež posilnili hliadky svojho námorníctva v Čiernom mori. Podľa amerických predstaviteľov chce Obama okrem iného v spolupráci s NATO posilniť práve túto misiu a podobné hliadkové plavby na Balte.

Súvisiace články

Aktuálne správy