Vysoká pokuta pre BNP Paribas ohrozuje obchodnú dohodu medzi USA a EÚ

Vysoká pokuta, ktorú má dostať v USA francúzska banka BNP Paribas za porušovanie sankcií, ohrozuje dohodu o voľnom obchode medzi USA a Európskou úniou (EÚ). Vyhlásil to francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorý považuje výšku pokuty za neprimeranú. Informovala o tom agentúra AP.
Americký denník Wall Street Journal (WSJ) minulý týždeň priniesol správu, že americká justícia požaduje od BNP Paribas vyše 10 miliárd USD (7,3 miliardy eur). Najväčšia francúzska banka je podozrivá, že obchodmi so štátmi, ako sú Irán, Kuba a Sudán, dlhé roky porušovala americké sankcie.
„Táto sankcia má byť proporčne vyvážená a primeraná. Spomínaná pokuta je neprimeraná,“ uviedol dnes Fabius v rozhovore pre televíznu stanicu France 2. Dodal, že taká veľká pokuta môže ohroziť pripravovanú dohodu o voľnom obchode, ktorá vyžaduje „ducha vzájomnosti“.
BNP si vlani odložila 1,1 miliardy USD potom, čo ju USA začali vyšetrovať pre údajné porušenie sankcií. Tento rok na jar však banka oznámila, že pokuta môže byť podstatne vyššia. Akcia BNP sa po minulotýždňovej správe WSJ prudko prepadla.

Súvisiace články

Aktuálne správy