Paríž chce v USA chrániť záujmy banky BNP Paribas

Najväčšej francúzskej banke pre porušovania amerických sankcií údajne hrozí pokuta vyše 10 mld. USD

Francúzska vláda bude chrániť záujmy banky BNP Paribas, ktorej podľa medializovaných informácií hrozí v USA pokuta vyše 10 mld. USD. Vyhlásil to v utorok francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Pokuta v takejto výške by bola "prehnaná", povedal Fabius pre televíznu stanicu BNP Paribas. Najväčšia francúzska banka BNP Paribas čelí v USA podozreniam z porušovania sankcií, ktoré sa počas rokov 2002 až 2009 zameriavali na krajiny ako Sudán, Irán a Sýria. Predstavitelia vlády v Paríži sa doteraz k rokovaniam medzi bankou a americkými úradmi vyjadrovali zdržanlivo.

 

"Ak nastala chyba alebo porušenie (pravidiel), je normálne, že príde pokuta. Pokuta by ale mala byť primeraná a rozumná … Tieto čísla nie sú rozumné," povedal francúzsky minister. Postup americkej vlády podľa neho môže ohroziť rokovania o voľnom obchode medzi Európskou úniou a USA, keďže dohoda musí vychádzať zo zásady reciprocity. "Toto by bol ale prípad neférového a jednostranného rozhodnutia. Bol by to extrémne vážny problém," varoval Fabius.

Federálni vyšetrovatelia najväčšiu francúzsku banku obviňujú, že pri elektronických bankových prevodoch zatajovala identifikačné údaje, takže platby sa v rámci finančného systému v USA mohli uskutočniť bez toho, aby vzbudili podozrenie regulačných úradov. Zdroje oboznámené s rokovaniami minulý týždeň uviedli, že súčasťou mimosúdneho urovnania môže byť pokuta vyše 10 mld. USD. Banka už minulý mesiac pripustila, že pokuta môže byť výrazne vyššia ako čiastka 1,1 mld. USD, ktorú pre tento účel odviedla do svojich rezerv.

(1 EUR = 1,3611 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy