Árpád Érsek na tému Cargo

"Zásadne odmietame privatizáciu. Nikdy by sme nesúhlasili s privatizáciou Carga." Takto sa ešte 11. marca 2011 vyjadril súčasný šéf vládneho kabinetu Robert Fico v čase, keď bol lídrom opozície.

„Zásadne odmietame privatizáciu. Nikdy by sme nesúhlasili s privatizáciou Carga.“ Takto sa ešte 11. marca 2011 vyjadril súčasný šéf vládneho kabinetu Robert Fico v čase, keď bol lídrom opozície.
Dnes sme v roku 2014, vtedajší líder opozície Robert Fico je súčasným šéfom vládneho kabinetu a s najväčšou pravdepodobnosťou sa tento obrat o 180 stupňov neuskutočnil len v rovine vládnutia, ale aj v jeho myslení. Je však potrebné stáť si za slovom o neprivatizácii strategickej firmy. Ako sa ukazuje, privatizovať sa dá však aj inak. Nie som zástancom dotovania a za každú cenu udržiavania neefektívnych podnikov. Súhlasím s privatizáciou podnikov, výťažky z ktorých budú prínosom pre štát a tiež prispejú k ozdraveniu a ekonomickej prosperite týchto firiem. Toto bola aj situácia s Cargom v roku 2006, kedy štát na predaji Carga mohol slušne zarobiť.
Som toho názoru, že najlepším riešením by bola čistá a transparentná privatizácia Carga, a to čo najskôr. Optimálnym riešením by bol zahraničný záujemca. Takéto riešenie by prinieslo definitívne skončenie nekonečného príbehu o privatizovaní – neprivatizovaní Carga, skončenie pokusov o viac či menej okaté tunelovanie podniku, sprevádzané kreovaním hospodárskych výsledkov spoločnosti v závislosti od toho, či sa práve hodia červené alebo čierne čísla v jej výkazoch.
V seriózne sprivatizovanom Cargu by sa totiž žiadne takéto a ani podobné kroky nekonali.
Árpád Érsek, poslanec NR SR za Most-Híd

Súvisiace články

Aktuálne správy