Predaj áut vo Francúzsku v máji vzrástol len o 0,1 %

Francúzsky automobilový trh, ktorý vlani zažil strmý pád, stále zaostáva za ostatnými štátmi v regióne. Predaj áut v krajine v máji 2014 síce vzrástol, ale len veľmi mierne, medziročne o 0,1 %. Dobrou správou však je, že na globálnom trhu sa francúzskym automobilkám darilo. Informoval o tom portál Business Times.
Predaj áut vo Francúzsku je významným indikátorom dôvery podnikateľov aj spotrebiteľov v druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny, ktorá zápasí so slabým rastom, zvyšovaním daní v rámci korekcie rozpočtového deficitu a vysokou nezamestnanosťou.
Najnovšie údaje o dopyte po autách tak ešte zvýraznili neistotu v súvislosti s ďalším vývojom ekonomiky a nedôveru vo výrobnom sektore, ktorého aktivita v máji klesla, prvýkrát po troch mesiacoch. Hodnota príslušného indexu nákupných manažérov vo Francúzsku sa minulý mesiac prepadla na 49,6 bodu, teda pod zlomovú hraniu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu daného odvetvia od jeho poklesu.
Francúzske automobilky tak profitujú najmä z ožívania trhu v susedných krajinách, najmä v Španielsku, kde predaj vozidiel v máji vzrástol o 16,9 % na 82.480 áut vďaka šrotovnému, teda vládnym dotáciám na kúpu nového vozidla výmenou za staré.

Súvisiace články

Aktuálne správy