Dovolenkový servis: Berte si malú hotovosť, plaťte kartou

, ČSOB Foto: SITA

Hotovosť by mala v zahraničí slúžiť len na nevyhnutné výdavky, prednosť by mala dostať platba kartou, ktorá je často súčasťou určitého balíka služieb a teda pre dovolenkárov zadarmo. Okrem toho transakcie kartou sú zúčtované štandardne výhodnejším kurzom ako výmena hotovosti.

Proti hotovosti hovorí aj krádež, či strata. V prípade straty alebo krádeže karty je dokážete okamžite zablokovať a predísť tak jej zneužitiu. Pozor aj na pochybné zmenárne, kde hrozí riziko vystavenia  falšovaných peňazí. Ochranné prvky miestnej meny totiž nemusíte dôkladne poznať. Ďalší dôvod je praktický, pri spätnej výmene banky akceptujú len vybrané meny.

 Ak sa vyberiete na nákup, platbu kartou si viete overiť ešte pred tým, ako vstúpite do obchodu. Logo, ktoré by malo byť viditeľné napríklad na dverách obchodu, by malo byť totožné s logom na karte.  Karty značky VISA aj MasterCard sú akceptované v štandardných dovolenkových destináciách, v niektorých krajinách častejšie dávajú prednosť embosovaným kartám.

Kreditku, či debetku? Do zahraničia radšej obe, ideálne je mať so sebou karty viacerých spoločností napr. VISA aj MasterCard. Správnym používaním oboch kariet dokážete ušetriť na poplatkoch, resp. ich neplatiť vôbec. Minimálne dve karty je užitočné mať aj pre prípad straty alebo odcudzenia jednej z nich. Kreditnou kartou je výhodnejšie platiť u obchodníka, pretože transakcie sú bez poplatku. V zahraničí ju často vyžadujú pri rezerváciách v hoteloch či autopožičovniach. Navyše, ak banke vrátite peniaze do 55 dní, neplatíte žiadne úroky.

Na výber hotovosti z bankomatu sa zase oplatí použiť debetnú kartu, kde sú oproti kreditnej karte nižšie poplatky, resp. žiadne. Záleží od balíčka služieb, preto si ešte pred cestou skontrolujte, čo obsahuje. Napríklad aj cestovné poistenie, ktoré zahŕňa liečebné náklady v zahraničí, pričom zabezpečuje úhradu nákladov na nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť. Je to napríklad privolanie lekára, ošetrenie, pobyt v nemocnici, prevoz z/do zdravotníckeho zariadenia, prevoz do miesta bydliska, v tragických prípadoch aj prevoz telesných pozostatkov. Nárok na úhradu od poisťovne strácate, ak sa vedome správate rizikovo a pri vzniku poistnej udalosti ste boli pod vplyvom alkoholu alebo omamnej látky. Vo výlukách môžu byť aj niektoré nebezpečné športy ako napríklad kaňoning či horolezectvo. Súčasťou cestovného poistenia je aj nonstop asistenčná služba, ktorá dokáže poradiť s organizáciou pri potrebe zdravotnej starostlivosti.

 Koľko stoja zdravotné ťažkosti v zahraničí
 problém Chorvátsko Taliansko Španielsko Egypt Turecko Bulharsko
 zápal zuba 60 € 122 € 97 € 174 € 155 € 156 €
 tráviace ťažkosti 278 € 603 € 267 € 169 € 559 € 106 €
 zlomenina nohy 1 002 € 2 112 € 1 049 € 920 € 1 001 € 1 003 €
 úpal     114 € 82 € 456 € 65 €
 infarkt 3 994 € 4 425 € 7 477 € 6 900 € 23 435 € 2 650 €
 prevoz pozostatkov   3 049 € 6 219 € 3 628 € 2 692 € 3 912 €
zdroj: ČSOB     

 

Súvisiace články

Aktuálne správy