Rast aktivity priemyslu eurozóny sa spomalil

Index nákupných manažérov (PMI) priemyselného odvetvia podľa konečných údajov v máji oslabil na šesťmesačné minimum 52,2 bodu z aprílovej úrovne 53,4 bodu.

Rast aktivity priemyselného sektora eurozóny sa v máji spomalil viac, ako sa pôvodne očakávalo. Index nákupných manažérov (PMI) priemyselného odvetvia podľa konečných údajov minulý mesiac oslabil na šesťmesačné minimum 52,2 bodu z aprílovej úrovne 53,4 bodu. Dobré údaje z nemeckého priemyselného sektora totiž nedokázali vykompenzovať pokles aktivity vo Francúzsku.

Konečná hodnota PMI priemyslu eurozóny je tak nižšia v porovnaní s predbežným odhadom, ktorý naznačoval, že májová úroveň indexu bola 52,5 bodu. PMI však už jedenásty mesiac bol nad hodnotou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast odvetvia od jeho poklesu. Podindex produkcie sa znížil na 54,3 bodu z aprílových 56,5 bodu. Podľa pôvodného odhadu bol vo výške 54,7 bodu.

Priemyselné firmy v Európskej menovej únii v máji mierne zvýšili ceny svojej produkcie. Index cien výroby stúpol na 50,3 bodu z aprílovej úrovne 49,2 bodu. Predpokladá sa však, že inflácia v 18-člennej eurozóne sa v máji nezmenila a zostala vo výške iba 0,7 %, čiže výrazne pod úrovňou 2 %, ktorú si Európska centrálna banka (ECB) želá dosiahnuť.

Súvisiace články

Aktuálne správy