Poľský priemysel rástol najpomalšie za 11 mesiacov

Index nákupných manažérov v poľskom spracovateľskom priemysle podľa údajov banky HSBC v máji klesol na 50,8 bodu z aprílových 52 bodov

Rast poľského spracovateľského priemyslu v máji nečakane spomalil. Index nákupných manažérov (PMI) v odvetví podľa údajov, ktoré zverejnila v pondelok banka HSBC, klesol na 50,8 bodu z aprílových 52 bodov. Ocitol sa tak na jedenásťmesačnom minime, zotrval však nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali posilnenie indexu na 52,4 bodu. Poľský výrobný sektor sa v máji priblížil k stagnácii, keď produkcia a nové objednávky spomaľovali tretí mesiac v rade a nové exportné objednávky klesli prvýkrát od mája 2013, uviedla agentúra Markit. Veľký počet oslovených firiem podľa prieskumu evidoval pokles objednávok v dôsledku rusko-ukrajinskej krízy. Poľsko, ktoré ostro odsudzuje anexiu ukrajinského polostrova Krym Ruskom, patrí v Európskej únii medzi najbližších spojencov Kyjeva.
So slabšími výsledkami v prieskume PMI kontrastujú údaje z poľskej ekonomiky, ktorá v prvom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zrýchlila rast z 0,7 % na 1,1 %. Medziročne sa hrubý domáci produkt (HDP) Poľska zväčšil o 3,4 % a objem investícií počas prvých troch mesiacov roka rástol najrýchlejšie od roku 2008. Poľsko sa ako jediná krajina Európskej únie od nástupu globálnej krízy v roku 2008 vyhlo recesii.

Súvisiace články

Aktuálne správy