Kažimír: Zobrali sme skrátka tým, ktorí na to mali

, iDnes Foto: SITA

Daň pre firmy máme najvyššiu v regióne, k tomu špeciálnu daň pre energetiku, banky či železnice, minimálnu daň pre firmy a navyše zvýšenú nedôveru k platiteľom dane z pridanej hodnoty. Taká je daňová realita na Slovensku. Ako informuje MF DNES, Česi si z nás chcú vziať príklad.

"Zobrali sme skrátka tým, ktorí na to mali," tvrdí v exkluzívnom rozhovore pre MF DNES minister financií Peter Kažimír. Dobre zarábajúcich Slovákov zasiahlo zvýšenie stropov na poistnom a zavedenie progresívnej dane, živnostníkom sa zvýšil vymeriavací základ pre platbu dane a zároveň sa im výrazne zúžila možnosť uplatňovať výdavkové paušály. Väčšinu z týchto opatrení presadila jednofarebná sociálnodemokratická vláda hneď v prvom roku mandátu. V jednom bol jej postup spravodlivý. Žiadnej skupine neprilepšil, chudobní i bohatí platia DPH vo výške 20 percent na väčšinu tovaru a služieb, v zníženej sadzbe zostali len lieky, knihy a plienky.Ficov kabinet sa neponáhľa so znižovaním základnej sadzby, ktorú na 20 percent vyhnala vláda Ivety Radičovej v snahe zastaviť zadlžovanie. Čím vyššie príjmy, tým nižší deficit a tým menej vysvetľovania v Bruseli, ktorého prísnym reguláciám Slovensko ako člen eurozóny podlieha.

Slovenskí ekonómovia vysoké dane a každoročné daňové zmeny kritizujú. "Daňové prostredie na Slovensku je nestabilné, čo odrádza investorov, ktorí si vyberajú ostatné krajiny višegrádskej štvorky. Na Slovensko už veľmi dlho neprišla žiadna nová významná zahraničná investícia," všíma si Radovan Ďurana, riaditeľ ekonomického inštitútu INESS.

Majiteľ Student agency a RegioJetu Radim Jančura, ktorý pôsobí aj na Slovensku, daňovú prísnosť kvituje. Je tiež presvedčený, že chcieť od firiem minimálne dane je na mieste. "Štát má povinnosť zabezpečiť trh, aby mohli firmy fungovať, a to niečo stojí. Finančný úrad vás musí registrovať, evidovať, kontrolovať. Aj keď nič nezarobíte, je to smola, pre štát ste nákladom," hovorí.

Česká vláda sa chce na Slovensku inšpirovať. V koaličnej zmluve síce spomína zavedenie sektorovej dane a minimálnej dane pre živnostníkov, ale nateraz chce od Slovenska prevziať len väčšiu prísnosť na daňových poplatníkov. České Ministerstvo financií už navrhlo zavedenie kontrolného výkazu pre platcu DPH, ktorý sme tento rok spustili u nás Slovensku a vďaka ktorým dnes vie finančná správa nájsť podozrivú firmu od stola. Stačí ak údaje o faktúrach firiem preženie svojim analytickým softvérom. Od nepreverených firiem, ktoré sa novo hlásia do registra DPH sa vyberajú vratné kaucie, aby nevznikali biele kone, ktoré DPH kradnú do vlastného vrecka.

Veľká témou v Česku sú registračné pokladnice, ktoré u nás poznáme od 90. rokov. Daňovú disciplínu však príliš nezdvihli, lebo nie sú on – line, ako napríklad v Chorvátsku, a tým pádom tu zostáva priestor pre manipuláciu. Ficova vláda sa preto pokúsila do kontroly poctivosti obchodníkov zapojiť aj občanov a vlani zaviedla bločkovú lotériu. Jej úspech je sporný. Údajne, keby sa dalo začať znovu, najskôr by voľba padla na on – line kontrolu tržieb, teraz však už nie je tá správna doba. Podnikatelia by si museli zaobstarať do svojich prevádzok internet a elektronické zariadenie pripojené na tlačiareň účteniek. Tí sú už aj tak nahnevaní, aj bez pridávania nových nákladov. Aj tak už musia do pokladníc kvôli zmenám zákonov každých pár rokov investovať znova a znova.

Bič na veľkých podvodníkov je "daňová Kobra", teda elitný tím policajtov a daňových detektívov. Takýto krok proti daňovým podvodom na DPH sú podľa Ďuranu správne. "Sú to opatrenia, ktoré bohužiaľ doterajšie vlády odkladali," myslí si ekonóm. Podvody na DPH majú často medzinárodný charakter, stačí spomenúť nedávne špekulácie s cukrom v Maďarsku. "Na poslednom spoločnom rokovaní vlády Česka a Slovenska sme sa dohodli na vymenovaní spoločného koordinátora pre boj s daňovými únikmi. Budeme spolu zdieľať aj niektorých ľudí a vymieňať si skúsenosti," uviedol minister Peter Kažimír. Nominantom na túto pozíciu je Daniel Čech, riaditeľa finančnej správy pre dane a clá.

Súvisiace články

Aktuálne správy