Splátky za pôžičky je dobré mať pod kontrolou

Aby sa každý, kto si požičal peniaze, vyhol nepríjemným prekvapeniam v podobe pokuty za omeškanie či zbytočných poplatkov, je dobré mať svoje úvery a splátky úplne pod kontrolou.

Aby sa každý, kto si požičal peniaze, vyhol nepríjemným prekvapeniam v podobe pokuty za omeškanie či zbytočných poplatkov, je dobré mať svoje úvery a splátky úplne pod kontrolou. V dnešnej internetovej dobe je to jednoduché aj vďaka online aplikáciám, ktoré umožnia prístup ku všetkým potrebnými informáciám o úvere 24 hodín denne. Získa sa tak prehľad o termíne splátky, jej výške, odoslaní či zostatku úveru.
Praktické online aplikácie klientom uľahčujú správu financií tým, že k nim majú prístup kedykoľvek, môžu si skontrolovať termíny a mať informácie o každom pohybe na účte. Jednou z takýchto aplikácii je Správca Financií, ktorú spustila spoločnosť Home Credit Slovakia.

Dnes, kedy väčšina domácností využíva internet, môže byť takáto aplikácia cenným pomocníkom. Vďaka prehľadu a možnostiam nastavenia môžu klienti odstrániť napríklad riziko omeškania so splátkou a tým sa vyhnúť plateniu pokuty. Rovnako si flexibilne môžu nastaviť limity na kartách, čo je praktické pri väčších jednorazových nákupoch cez internet. Komplexný prehľad o pohyboch na karte prináša domácnosti pohľad na to, ako a za čo míňa.

Aj tak by si každý, kto si berie úver, mal osvojiť niekoľko zásad. Antónia Račková Paričiová, mediálna zástupkyňa Home Credit Slovakia radí: "Požičiavajte si iba toľko, koľko dokážete splatiť. Overte si, či dokážete bez problémov hradiť mesačnú splátku tak, aby vám ostala malá rezerva. Tá by mala tvoriť aspoň desať percent vašich celkových mesačných príjmov. Starostlivo zvážte, na čo si budete úver brať. Spravidla platí, že vec, na ktorú si beriete úver, by mala mať aspoň tak dlhú životnosť, ako dlho ju budete splácať. Ak už úver máte, nezabudnite hlásiť svojmu poskytovateľovi úveru zmeny bydliska či mena. Pomôže vám to predísť nedorozumeniam v prípade, že sa vás bude snažiť skontaktovať."

Vhodné je tiež nastaviť si trvalý príkaz na úhradu splátky. V online aplikáciách si pritom môže každý doručenie splátky kedykoľvek skontrolovať a zároveň si pozrieť aj výšku zostatku úveru. Ideálny termín je pár dní po výplate, ale na druhej strane pár dní pred termínom splátky, aby stihla poskytovateľovi prísť na účet. Taktiež by sa nemalo zabudnúť, že dátum splatnosti je deň, kedy má byť splátka pripísaná na účet veriteľa.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy