Skok zo strechy JP Morgan: Bola to samovražda!

, echo24 Foto: SITA

Smrť manažéra londýnskej pobočky JP Morgan Gabriela Mageeho šokovala v januári finančný svet. Skočil z výškovej budovy spoločnosti. Až teraz vyšetrovatelia potvrdili, že išlo o samovraždu. Je to už trinásty prípad v obore od začiatku tohto roka. Zvyšujú sa tak obavy, že psychický tlak v oblasti investičného bankovníctva je dlhodobo neúnosný.

Práca v top manažmente finančného sektora spôsobuje stres, úzkosť a depresiu. V niektorých prípadoch to môže viesť aj k samovražde. Ku krajnému riešeniu sa rozhodol aj vysoko postavený muž banky JP Morgan Gabriel Magee. Skočil zo strechy 33 poschodovej budovy európskeho sídla spoločnosti v Londýne v januári. Potvrdila to záverečná správa vyšetrovateľov.

Podľa správy treba hľadať za týmto rozhodnutím tridsaťdeväťročného Mageeho nezdar v osobnom živote. Rok pred smrťou sa mu rozpadol vzťah s priateľkou. Nasledovali úzkostné stavy a depresie, ktoré začali ovplyvňovať aj jeho výkon v práci. "Som si istá, že ho žiadna osoba nestrčila a že skočil sám… Bol to premyslený čin," povedala vyšetrovateľka Mary Hassellová.

Magee bol viceprezidentom oddelenia IT v spoločnosti JP Morgan, v jednom z najstarších finančných domov na svete. Podľa výpovede známych Magee veľmi ťažko niesol rozchod so svojou priateľkou a vyhľadal aj odbornú pomoc. V práci mu následne povolili pružnú pracovnú dobu, pretože jeho osobný život začal ovplyvňovať kvalitu jeho profesionálneho výkonu.

Zo záznamov bezpečnostných kamier vyplynulo, že sa Magee pomocou nájdených prístupových kariet snažil dostať na strechu výškovej budovy už mnohokrát pred svojou smrťou. Aj jeho poznámky v počítači naznačovali, že o samovražde uvažuje.

Mageeho prípad je trinástym v obore od začiatku tohto roka. Prvým bol na začiatku januára William Broeksmit, bývalý riaditeľ najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank. Obesil sa. Údajne bol spojený s manipuláciami trhu so zahraničnými menami. Nasledovalo úmrtia Mageeho. Niekoľko týždňov po ňom spáchal samovraždu ďalší manažér spoločnosti JP Morgan Mike Dueker, tentoraz v Hong Kongu. Na svoj ​​život si siahli aj ďalší zamestnanci banky, Ryan Henry Crane a neskôr Kennetrh Belland.

Podobný osud postihol aj riaditeľa spoločnosti American Title Services Richarda Talleyho. Ten sa odstrelil pištoľou na klince. Zomrel aj Tom Dickenson, riaditeľ spoločnosti Swiss Re AG. Okolnosti jeho smrti sú ale stále nejasné. K tragédii došlo aj v rodine bývalého riaditeľa banky ABN Amro Jana P. Schmittmanna. Schmittmann si ale so sebou vzal aj svoju manželku a jednu z dcér.

Niektoré veľké londýnske banky teraz pracujú na tom, aby riešili problémy so stresom a s depresiami  svojich zamestnancov. Spojili svoje sily s charitatívnymi organizáciami a založili v Londýne Mestské centrum pre duševné zdravie. To poskytuje profesionálne služby pre top finančníkov. Jeho hlavnou úlohou je umožniť im hovoriť o svojom psychickom stave.

Súvisiace články

Aktuálne správy