Čierny týždeň: Bankári volia smrť

, zerohedge.com Foto:grab YT

Ak by akciový trh kolaboval, bolo by jednoduché zviesť na tú bezútešne smutnú paniku tri mŕtve telá z uplynulého týždňa. Dnes však nie je situácia pripomínajúca rok 1929.

Za uplynulý týždeň zomrel už tretí vysoký finančný riaditeľ. Opäť sa to javí ako samovražda. Ako napísal Bloomberg, po smrti vedúceho riaditeľa JPMorgan, ktorého našli v utorok, objavili v nedeľu riaditeľa Deutsche Bank. Najnovšie na výjazde z diaľnice v štáte Washington našli mŕtveho šéfekonóma Russell Investment a bývalého ekonóma Fedu, Mikea Duekera. Polícia vyhlásila, že smrť sa javí ako samovražda. Mal 50. Asi preskočil 1,2 metra vysoký plot a následne spadol dole z 15 metrového násypu.

Duekerovo zmiznutie bolo ohlásené 29. januára, okrem polície ho hľadala aj skupina priateľov. Detektív Ed Troyer z Pierce County povedal, že Dueker mal nejaké problémy v práci, no bližšie to nešpecifikoval.  

Podľa vyjadrenia Jennifer Tice, hovorkyne Russell Investment, mal Dueker v spoločnosti dobrú reputáciu. Odmietla komentovať Troyerovo vyhlásenie o Duekerových pracovných záležitostiach.

Dueker bol tiež výskumným ekonómom vo Fede v St. Louis. Počas uplynulých dvoch desaťročí publikoval tucty výskumných článkov, mnohé o monetárnej politike. Podľa webovej stránky Fedu zo St. Louis, patril podľa počtu publikovaných prác medzi vrcholných 5 percent ekonómov. Jeho najcitovanejšia práca bol článok z roku 1997 s názvom "Posilnenie argumentácie o výnosovej krivke ako prediktor amerických recesií" vydaný rezervnou bankou.

Ale ako nedávno poznamenal Michael Snyder, keby krachovali akciové trhy, bolo by jednoduché hľadať dôvod samovrážd. Historicky o bankároch panuje stereotypná predstava, že majú najväčší sklon k samovraždám. To sa dáva do súvisu so slávnym krachom akciového trhu v roku 1929, ktorý viedol k pádu 1616 bánk a viac ako 20 000 podnikov zbankrotovalo. Počet bankárov, ktorí spáchali samovraždu priamo po krachu, bol ale len asi okolo 20. Ďalších 100 ľudí, ktorí potom zomreli vlastnou rukou počas roka, bolo nejakým spôsobom prepojených s finančným priemyslom.

Ale keď sú akcie len 4 % pod svojim vrcholom, tak prečo toľkých vysoko postavených a veľa rešpektovaných bankárov pácha samovraždy?, pýta sa portál zerohedge.

Súvisiace články

Aktuálne správy