Madrid predpokladá rýchle ekonomické zotavovanie

Minister hospodárstva Luis de Guindos uviedol, že podľa predbežných indikátorov ekonomika v druhom štvrťroku medzikvartálne posilní prinajmenšom o 0,4 %

Tempo ekonomického rastu Španielska v druhom kvartáli bude podobné, alebo možno aj väčšie, ako v prvom štvrťroku. Povedal to v utorok španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos. „Predbežné indikátory signalizujú, že v tomto kvartáli budeme mať rast hrubého domáceho produktu (HDP) prinajmenšom na podobnej úrovni ako v prvom štvrťroku,“ povedal minister. V období januára až marca sa ekonomika Španielska v porovnaní s októbrom až decembrom 2013 zväčšila o 0,4 %.

Medzikvartálny rast ekonomiky Španielska v prvom štvrťroku bol najrýchlejší za šesť rokov. To podporilo nádeje na silné zotavovanie po rokoch, počas ktorých ekonomika bola v recesii alebo v jej blízkosti. Z recesie trvajúcej dva roky sa Španielsko dostalo v druhej polovici minulého roka. Išlo pritom už o druhú recesiu odvtedy, ako v roku 2008 praskla cenová bublina na španielskom trhu nehnuteľností. Vláda krajiny nedávno vylepšila svoju prognózu hospodárskeho rastu v roku 2014. Predpokladá, že HDP sa zväčší o 1,2 %. Jej predošlá predikcia počítala s rastom o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy