EK obvinila ďalšie tri banky z manipulácie sadzby Euribor

Podľa predbežných záverov vyšetrovania Európskej komisie sa banky JPMorgan, HSBC a Credit Agricole spojili s cieľom manipulovať sadzby na medzibankovom trhu v eurozóne

Európska komisia (EK) v utorok obvinila banky JPMorgan, HSBC a Credit Agricole zo spoločného postupu pri manipulácii referenčných sadzieb na medzibankovom trhu eurozóny. Informoval o tom európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquin Almunia. Banky majú teraz podľa neho možnosť zaujať k predbežným zisteniam komisie stanovisko.

Ak vyšetrovanie definitívne potvrdí, že banky porušili legislatívu EÚ, môže ich komisia pokutovať až do výšky 10 % celoročného obratu. Za manipulácie s referenčnou medzibankovou sadzbou Euribor v rokoch 2005 až 2008 komisia vlani v decembri vymerala bankám Barclays, Deutsche Bank, RBS a Societe Generale pokuty v celkovej sume 1,04 mld. eur. Barclays, ktorá regulačné úrady EÚ upozornila na existenciu kartelu, sa pokute vyhla a ostatným bankám komisia výmenou za spoluprácu pri vyšetrovaní pokuty zmiernila. Tri banky, ktoré čelia aktuálnemu vyšetrovaniu, nepriznali pochybenia a odmietli mimosúdne urovnanie. To podľa Almuniu znamená, že v prípade udelenia pokuty „za žiadnych okolností“ nemôžu počítať s jej znížením.

Hovorca HSBC závery komisie odmietol a uviedol, že banka bude aktívne brániť svoje práva. Credit Agricole podľa svojho hovorcu rozhodnutie komisie študuje, stanovisko JPMorgan sa agentúre AP nepodarilo získať.

Súvisiace články

Aktuálne správy