Z očistnej púte únikový plán? Odsúdený maklér Kerviel sa nakoniec vrátil do vlasti

, ČTK Foto: SITA

Odsúdený francúzsky burzový maklér Jérôme Kerviel (37) sa nechcel vrátiťz Talianska do Francúzska, pokiaľ by prezident Francoise Hollande negarantoval imunitu svedkom, ktorí by pre neho svedčili. Súd v marci zbavil Kerviela v neprítomnosti povinnosti uhradiť banke Société Générale školu 4,9 miliardy eur, ale potvrdil pre neho trest väzenia vo výške troch rokov.

Kerviel, ktorý sa po februárovom stretnutí s pápežom vydal pešo na cestu po Taliansku a do Paríža, hovoril o očistnej púti. Ukázalo sa však, že sa chcel skôr dostať z dosahu francúzskych úradov. V sobotu sa mal vrátiť do Francúzska, ale skončil pri hraniciach, kde hovoril s novinármi a povedal, že ak si pre neho chcú prísť a nájsť ho, tak nech to urobia.

Súd ešte musí rozhodnúť, koľko má banke zaplatiť na odškodnom. Celá suma to nebude, tú nepožaduje ani banka.

Kerviel dodal, že svedkovia v jeho prípade sa boja na súde hovoriť. Chcel, aby im prezident garantoval imunitu. Kerviel nepopieral, že sa dopúšťal machinácií, kedy sfalšoval dokumenty a zanášal do nich neexistujúce transakcie. Tvrdil však, že to robil s tichým súhlasom či dokonca s povzbudením nadriadených, čo banka popiera.

V nedeľu sa ale karta obrátila a bývalý maklér francúzskej banky Société Générale, ktorý si má odpykať tri roky väzenia za spreneveru takmer piatich miliárd eur, sa pred polnocou vrátil z Talianska do vlasti. Hranice späť do Francúzska prekročil pešo a polícia ho krátko po polnoci v hraničnom meste Menton zaistila. Oznámila, že väzeň nastúpil svoj ​​trest.

Kerviel v nedeľu požiadal o stretnutie s francúzskym prezidentom François Hollandom a o odklad trestu. "Boj bude pokračovať. Nech sa stane čokoľvek, Société Générale a finančný svet všeobecne o mňa budú ďalej počuť, " vyhlásil podľa agentúry Reuters .

Maklér trvá na svojej nevine a tvrdí, že jeho odsúdenie bolo nespravodlivé. Podľa obvinenia spôsobil banke Société Générale škodu takmer päť miliárd eur. Odsúdený bol už v roku 2010, stále však trvá na tom, že je obeťou systému, ktorý mu nelegálne obchody umožňoval, kým zarábal. Odvolací súd tento rok v marci zrušil rozhodnutie, že má Kerviel zaplatiť odškodné vo výške spôsobenej škody, avšak potvrdil mu trest väzenia .
 

Kerviel bol v októbri 2010 odsúdený na trest päť rokov, z toho tri nepodmienečne, za svoju rolu v jednom z najväčších obchodných podvodov v histórii ak plnej náhrade straty vyčíslenej na 4,9 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy