Prvý bilionár na svete by sa mohol objaviť do 25 rokov

, businessinsider Foto:SITA

Podľa očakávaní by to mal byť, ako inak, Bill Gates, zakladateľ spoločnosti Microsoft a najbohatší človek na Zemi. Vôbec prvý človek ktorý by sa stal bilionárom.

Ak bude najväčšie svetové bohatstvo rásť aktuálnym kurzom, podporí sa rýchlym vytváraním bohatstva na rozvíjajúcich sa trhoch, ako je India a Čína, potom je Gates jedným z kandidátov zo super bohatej elity planéty, stať sa prvým, kto bude mať bilión dolárov. Nahromadiť takýto majetok by sa mu mohlo podariť podľa predpovedí okolo roku 2039. Podľa iných predpovedí, napríklad tej od investičnej banky Credit Suisse by behom dvoch generácií mal svet poznať až 11 bilionárov.

"V budúcnosti, asi o dve generácie dopredu, na základe extrapolácie súčasného tempa rastu bohatstva, vznikne takmer miliarda milionárov, čo bude zodpovedať 20 percentám z celkovej dospelej populácie," píše banka vo svojej výročnej správe o globálnom bohatstve v minulom roku. "Ak sa tento scenár naplní, stanú sa miliardári samozrejmosťou a je pravdepodobné, že niektorí sa stanú bilionármi, podľa nášho odhadu asi jedenásť ľudí."

Pre lepšiu predstavu bilióna dolárov je to milión miliónov, 1 000 000 000 000, čo znamená, že každý jeden obyvateľ tejto planéty by mal vo vačku 140 dolárov. To je dosť peňazí aj na nákup každého centimetra v centre Londýna, kde ako vieme, dnešné ceny trhajú rekordy, píše The Times .

Keď Forbes začal sledovať majetok najbohatších 400 Američanov v roku 1982, stačilo mať 75 000 000 dolárov a ocitli ste sa v rebríčku. Dnes potrebujete aspoň miliardu. Americký daňový právnik Bob Lord, ktorý píše pre Inequality.org, sa domnieva, že rastúca koncentrácia svetového bohatstva povedie k vytvoreniu prvého bilionára behom štvrť storočia."Skĺzneme spať do Pozláteného veku koncentrácie bohatstva," povedal. "Môj odhad je rok 2039, s najväčšou pravdepodobnosťou v tomto časovom rámci sa zrodí prvý bilionár."

Ale počuť je aj pochybnosti, ktoré predpovediam v horizonte 25 rokov neveria. Podľa nich to môže trvať aj niekoľko generácií, kým sa objaví ďalší podnikateľ veľkosti Gatesa. "Nemôžeme presne určiť, kedy uvidíme prvého bilionára, tieto predpovede sú plné dohadov – možno, ak, keby. Odhad 25 rokov môže znamenať aj o 50 rokov. Prvým bilionárom bude inovátor, vynálezca, niekto, kto vytvorí niečo, čo zmení svet, podobne ako to urobil Bill Gates s počítačmi. Mohlo by to byť riešenie globálneho problému, ako je nedostatok pitnej vody, alebo niečo, čo svet ani nevedel, že vôbec potrebuje. Ako napr Facebook," hovorí Oliver Williams, z londýnskej kancelárie Wealth Insight pre The Times.

Medzi ďalšími uchádzačmi nájdeme meno Carlosa Slima, mexického telekomunikačného magnáta, alebo aj legendárneho amerického investora Warrena Buffetta, čo s ohľadom na vek nie je práve racionálne.Williams je ale presvedčený, že prvý svetový bilionár bude takmer určite niekto, kto má sídlo v USA, kde je hromadenie bohatstva najmarkantnejšie. Iní argumentujú, že by mohol pochádzať z rýchlo sa rozvíjajúcej ekonomiky, akou je aj India.

Súvisiace články

Aktuálne správy