OECD výrazne zhoršila prognózu rastu ruskej ekonomiky

Turbulencie súvisiace s udalosťami na Ukrajine zastavili mierne zotavovanie ruskej ekonomiky, tvrdí v aktuálnej správe Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj

Medzinárodná Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v utorok znížia odhad tohtoročného rastu ruskej ekonomiky o takmer štyri pätiny a varovala pred ďalším zhoršením v dôsledku krízy na Ukrajine. Hrubý domáci produkt (HDP) podľa aktuálnej prognózy vzrastie o 0,5 %, kým podľa skoršieho odhadu sa mal zväčšiť o 2,3 %. Vlani ruská ekonomika posilnila o 1,3 %. Západné sankcie, ktorým čelí Moskva pre svoj postoj voči Ukrajine, v Rusku spôsobili veľký odlev kapitálu a prepad investícií. Medzinárodný menový fond (MMF) už minulý týždeň vyhlásil, že ruská ekonomika sa nachádza v recesii a tohtoročnú prognózu rastu zhoršil na 0,2 % z predchádzajúceho odhadu 1,3 %.

Turbulencie súvisiace s udalosťami na Ukrajine zastavili mierne zotavenie ekonomiky z konca roka 2013, uviedla OECD v rámci polročnej správy o stave globálnej ekonomiky. Organizácia Rusku odporúča uvoľniť rozpočtové pravidlá a zvýšiť verejné výdavky. Tie by mala vláda financovať vyššími príjmami z ropy, ktoré vzrástli vďaka slabšiemu rubľu. V roku 2015 prognózuje OECD Rusku zrýchlenie hospodárskeho rastu na 1,8 %. Potenciál pre zotavenie však budú limitovať zhoršujúce sa externé ekonomické vzťahy, varuje organizácia so sídlom v Paríži.

Súvisiace články

Aktuálne správy