OECD prognózuje zrýchlenie rastu slovenskej ekonomiky

Slovenská ekonomika by mala v tomto roku posilniť o 2 % a v roku 2015 by hospodársky rast Slovenska mal stúpnuť na 2,9 %

Hospodársky rast Slovenska by sa mal v rokoch 2014 a 2015 zrýchliť. Očakáva to Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo svojej prognóze. Slovenská ekonomika by mala v tomto roku posilniť o 2 % a v roku 2015 by hospodársky rast Slovenska mal stúpnuť na 2,9 %. Podľa OECD prvýkrát za päť rokov k rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska prispeje súkromná spotreba.

 

OECD taktiež predpokladá, že sa bude zotavovať trh práce a porastú reálne mzdy. V dôsledku priaznivejších podmienok v eurozóne by mali posilniť aj investície. Miera nezamestnanosti na Slovensku by sa v tomto roku mala dostať na 13,9 % a v nasledujúcom roku by mala klesnúť na 13,2 %. Index spotrebiteľskej inflácie (CPI) by sa mal na Slovensku v tomto roku dostať na 0,4 % a v budúcom roku na 1 %.

Ekonomiky krajín OECD by mali v tomto roku posilniť o 2,2 % a v budúcom roku o 2,8 %. Svetová ekonomika by mala podľa prognózy v roku 2014 vzrásť o 3,4 % a v roku 2015 o 3,9 %. OECD uviedla, že globálna ekonomika rastie, no pretrvávajú významné riziká. Podľa generálneho tajomníka OECD Angela Gurríu sú motorom rastu globálnej ekonomiky rozvinuté krajiny.

Americká ekonomika by mala v tomto roku posilniť o 2,6 % a v budúcom o 3,5 %. Hospodárstvo eurozóny by si malo v tomto roku pripísať 1,2 % a v budúcom roku 1,7 %. Japonská ekonomika by mala v tomto aj v budúcom roku posilniť zhodne o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy