Slovenský maloobchod sa vyvíja lepšie ako priemer EÚ

Marcové tržby maloobchodu Európskej únie medzimesačne stúpli o 0,3 % a medziročne o 1,6 %. Tržby slovenského maloobchodu medzimesačne vzrástli o 0,9 % a medziročne o 5,7 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v marci medzimesačne posilnili zhodne o 0,3 %. Medziročne sa marcové maloobchodné tržby eurozóny zvýšili o 0,9 % a v rámci celej EÚ o 1,6 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Slovenské maloobchodné tržby sa vyvíjali lepšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú EÚ. Medzimesačne sa v marci zväčšili o 0,9 % a medziročne vzrástli o 5,7 %.

Medzimesačne sa v eurozóne zväčšili tržby za potraviny, nápoje a tabak (1,3 %), ale tržby za nepotravinárske tovary o 0,3 % oslabili a tržby za pohonné hmoty klesli o 0,1 %. V rámci celej EÚ sa tržby za pohonné hmoty zvýšili o 1 % a tržby za potraviny, nápoje a tabak stúpli o 0,7 %. Tržby za nepotravinárske tovary klesli o 0,1 %.

Medzimesačne sa tržby maloobchodu v rámci krajín EÚ najvýraznejšie zvýšili v Estónsku a Litve (zhodne o 2,8 %), vo Francúzsku (2,3 %) a Rumunsku (2,2 %). Najväčší medzimesačný pokles evidovali v Portugalsku (-1,7 %), Rakúsku (-0,9 %) a v Nemecku, Írsku a Slovinsku (zhodne -0,7 %).

Medziročne sa v marci v eurozóne zvýšili tržby za nepotravinárske tovary o 1,9 %, za pohonné hmoty o 0,8 % a za potraviny, nápoje a tabak o 0,3 %. V rámci celej EÚ sa tržby za nepotravinárske tovary zväčšili o 3,3 % a za pohonné hmoty o 1,8 %, ale tržby za potraviny, nápoje a tabak o 0,1 % oslabili. Medziročne tržby maloobchodu stúpli najviac v Rumunsku (13,4 %), Luxembursku (12,1 %) a Maďarsku (8,4 %). Pokles evidovali na Malte (-2 %), vo Fínsku (-1,3 %), v Slovinsku (-1,1 %) a v Španielsku (-0,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy