KDH navrhuje niekoľko opatrení na podporu viacgeneračných rodín

Opozičná strana KDH prekladá už na najbližšie rokovanie Národnej rady (NR) SR (13.5.) návrh zákona o podpore viacgeneračných rodín. „Návrh zákona upravuje pomery v troch oblastiach. A to v oblasti štátnej podpory rozvoja bývania, zasahuje do oblasti sociálneho poistenia vo forme odvodov pre rodičov na starobnom alebo invalidnom dôchodku a po tretie motivuje rodičov, aby sa aj po skončení povinnej školskej dochádzky usilovali o vzdelávanie svojich detí na stredných a vysokých školách tak, aby ich kvalifikácia bola vyššia,“ priblížil na dnešnej tlačovej konferencii predseda KDH Ján Figeľ.
KDH chce dosiahnuť, aby viacgeneračné rodiny mohli cez Štátny fond rozvoja bývania získať prijateľnejšie úvery na to, aby si mohli kúpiť nový alebo zrekonštruovať starý byt.
Návrh zákona obsahuje aj ďalšie opatrenie, a to v podobe daňového bonusu. KDH navrhuje, aby daňovník, ktorý mal v zdaňovacom období zdaniteľné príjmy aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, si mohol uplatniť daňový bonus v sume 19,32 eura mesačne na každé vyživované nezaopatrené dieťa, ktoré sa po ukončení povinnej školskej dochádzky sústavne pripravuje na povolanie štúdiom ma strednej alebo vysokej škole. „Daňový bonus v sume 19,32 eura si môže odpočítať pracujúci od svojej dane s tým, že takto ušetrené zdroje môže použiť na podporu nezaopatreného študujúceho dieťaťa. Podmienka je, že dieťa musí študovať na strednej alebo na vysokej škole,“ vysvetlil podpredseda strany Ján Hudacký.
Strana chce návrhom zákona podporiť aj poberateľov starobného a invalidného dôchodku. Títo ľudia by tak podľa KDH mali mať nárok na dávku, ktorá má byť nad rámec starobného dôchodku, alebo predčasného starobného dôchodku, alebo invalidného dôchodku. Táto dávka má byť vo výške 0,5 % vymeriavacieho základu poistenca, ktorý je synom alebo dcérou poberateľa starobného dôchodku, alebo predčasného starobného dôchodku, alebo invalidného dôchodku. Poberatelia dôchodku majú mať nárok na túto dávku každý mesiac, v ktorom poistenec riadne zaplatí odvod do Sociálnej poisťovne. Vyplácať sa má spolu s dôchodkom. Táto forma dávky, ako príspevok ku starobnému invalidnému dôchodku, má podľa Hudackého prispieť k tomu, aby starí rodičia mohli dôstojne žiť.
Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015. „Tento návrh zákona má z hľadiska strednodobých účinkov neutrálne rozpočtové vplyvy, ale z hľadiska dlhodobých tieto rozpočtové dôsledky sú pozitívne, pretože takto sa šetria verejné zdroje, ktoré by inak boli potrebné pre riešenie situácie sociálne slabších, hlavne dôchodcov, ale aj mladšej generácie,“ dodal Figeľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy