Súkromný sektor eurozóny rastie najrýchlejšie za tri roky

Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektory priemyslu a služieb stúpol v apríli na 54 bodov z marcových 53,1 bodu.

Aktivita súkromného sektora eurozóny v apríli posilnila najrýchlejším tempom za takmer tri roky, čo signalizuje široko založené zotavovanie menovej únie. Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektory priemyslu a služieb, ktorý zostavuje agentúra Markit, v súlade s očakávaniami stúpol v apríli na 54 bodov z marcových 53,1 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast súkromného sektora od jeho poklesu, bol index už desiaty mesiac.

Index nákupných manažérov sektora služieb eurozóny posilnil v apríli na 34-mesačné maximum 53,1 bodu z marcových 52,2 bodu. Podľa agentúry Markit zložený PMI naznačuje, že hospodársky rast Európskej menovej únie v druhom kvartáli bude na úrovni 0,5 %. „Konečná hodnota PMI potvrdzuje, že eurozóna vstúpila do druhého štvrťroka najrýchlejším rastom za tri roky,“ povedal hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson.

Predpokladá sa, že údaje o vývoji indexov nákupných manažérov sú úľavou pre Európsku centrálnu banku (ECB), ktorá odmieta výzvy na dodatočný stimul ekonomike prostredníctvom ďalšieho zníženia úrokových sadzieb alebo prostredníctvom nákupov aktív. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávajú, že ECB na zasadaní tento týždeň úrokové sadzby nezmení.

Súvisiace články

Aktuálne správy