Účet za zjednotenie Nemecka: Dva bilióny eur

, novinky Foto:SITA

Nemci vyčíslili účet za zjednotenie oboch nemeckých štátov. Doteraz vyšlo na dva bilióny eur, uvádza analýza odborníka na bývalú Nemeckú demokratickú republiku berlínskej Slobodnej univerzity Klausa Schrödera, ktorej závery zverejnil denník Die Welt.

Z dvoch biliónov eur smerovalo 65 percent do sociálnej oblasti a z nej sa viac ako polovica vynaložila na dôchodky východných Nemcov.

V rokoch 1991 až 2013 dostávala východná časť krajiny zo západných spolkových krajín ročne 8 až 14,5 miliardy eur na prilákanie investícií a podporu ekonomického rastu. Veľká časť nákladov mierila aj do obnovy zastaranej infraštruktúry alebo do výstavby novej.

Podľa štúdie Nemeckého ústavu pre hospodársky výskum (DIW) spotrebovalo päť východných spolkových krajín a ich obyvatelia o 1,5 bilióna eur viac, než sami vyprodukovali.

Napriek silnej vládnej podpore investícií na pozdvihnutie východonemeckej ekonomiky sa od roku 2005 vyrovnávanie medzi oboma časťami krajiny takmer zastavilo. Výkonnosť východonemeckých zamestnancov dosahuje necelých 70 percent výkonnosti pracovníkov na západe krajiny. A tento pomer sa podľa ekonómov určitú dobu nebude meniť.

Hrubý domáci produkt na obyvateľa je na východe na úrovni 71 percent hodnoty v západnej časti krajiny. Platy v bývalej NDR dosahujú 80 percent úrovne bežnej v starých spolkových krajinách. Nezamestnanosť na východe síce klesla na najnižšiu úroveň od roku 1991 a dosahuje 10,7 percenta, napriek tomu je proti priemeru západných spolkových krajín dvojnásobná.

Magdeburský profesor ekonómie a bývalý minister financií Saska-Anhaltska, Karl – Heinz Paquete poznamenal, že aj v budúcnosti sa bude treba v Nemecku vyrovnať s veľkými rozdielmi v životnej úrovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy