Nové sankcie voči Rusku posunuli cenu ropy WTI výraznejšie nad 101 USD/barel

Cena americkej ropy sa posunula výraznejšie nad úroveň 101 USD za barel (159 litrov), keď trhy zareagovali na najnovšiu sériu sankcií zo strany USA a Európskej únie voči Rusku za jeho podiel na vývoji na Ukrajine. Trhy zároveň vyčkávajú na najnovšie informácie o zásobách ropy v USA. Informovala o tom agentúra AP.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni vzrástla v skorých popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 59 centov na 101,43 USD (73,36 eura) za barel. Na záver pondelkového obchodovania (28. apríla) sa cena WTI zvýšila o 24 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 100,84 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent obchodovanej v Londýne vzrástla o 52 centov na 108,64 USD za barel.
Investori v súčasnosti posudzujú vplyv nových sankcií USA a Európskej únie voči Rusku. Tie Washington a Brusel rozšírili na ďalších ruských predstaviteľov a firmy. Sankcie podľa ekonómov nie sú také tvrdé, ako sa čakalo, keďže zatiaľ výraznejšie nepostihli kľúčové koncerny či sektory hospodárstva. Napätie sa však naďalej zvyšuje a trhy nevylučujú tvrdšie dôsledky.
Investori okrem toho čakajú na správy o stave ropných rezerv v USA za minulý týždeň. Očakávajú, že zásoby ropy v týždni končiacom sa 25. apríla vzrástli o 2,1 milióna barelov. Americký ropný inštitút zverejní svoju správu dnes večer a ešte viac očakávaná informácia zo strany ministerstva energetiky bude známa v stredu.

Súvisiace články

Aktuálne správy