Peugeot začal druhú etapu navyšovania kapitálu

Automobilka emituje akcie s cieľom získať 1,95 mld. eur od existujúcich akcionárov

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën začala druhú etapu dlho očakávaného navyšovania kapitálu o 3 mld. eur s cieľom financovať svoj plán zotavovania a spojenia s čínskou automobilkou Dongfeng. PSA prekvapila trhy emitovaním väčšieho počtu akcií, ako sa očakávalo, aby získala 1,95 mld. eur od existujúcich akcionárov.

Emisia, ktorá je súčasťou navyšovania kapitálu spolu s predajom akcií francúzskej vláde a firme Dongfeng Motor Group, umožňuje investorom kúpiť sedem nových akcií na každých dvanásť, ktoré už vlastnia. Znamená to, že budúce dividendy sa budú deliť medzi 877 mil. akcií na trhu, čo je väčší počet, ako mnohí analytici predpokladali. Hodnota akcií Peugeotu však reagovala pozitívne a do 11:29 GMT stúpla o 4,4 % na 12,01 eura za kus. Výsledkom navýšenia kapitálu bude to, že francúzska vláda aj štátna čínska automobilka Dongfeng v PSA získajú po 14,1 %.

Spoločnosť PSA Peugeot Citroën pôsobí aj na Slovensku. V Trnave má závod, ktorý je technologicky najnovším v skupine. Strategickú investíciu francúzsky koncern oznámil v januári 2003 a do začatia výroby dosiahla 700 mil. eur. V prvom štvrťroku 2009 prišla na trh novinka Citroën C3 Picasso, ktorá sa vyrába výhradne na Slovensku, pričom investície do jej výroby dosiahli ďalších 100 mil. eur. V novembri 2011 začal závod s výrobou modelu Peugeot 208.

Súvisiace články

Aktuálne správy